Sundhed 25.03.2021 Vi må gentænke sundhedssektoren og sætte mere fokus på livskvalitet KU's internationale konference om kroniske lidelser viste, at der er stigende interesse for patienters hverdagsliv. Opgaven er nu at gøre bedre livskvalitet til en prioritet, vurderer Ayo Wahlberg, én af hovedkræfterne…
Coronavirus 08.03.2021 COVID-19-vaccinekandidat baseret på KU-forskning klar til test i mennesker En COVID-19 vaccinekandidat udviklet på Københavns Universitet er netop blevet godkendt til fase 1-test på mennesker. Hidtidige forskningsresultater ser meget lovende ud.
PLANTEBIOLOGI 04.03.2021 Forskere får plante til at optage 50 procent mere zink: Kan måske hjælpe verdens fejlernærede Over to milliarder mennesker på verdensplan er fejlernærede, fordi de mangler zink i deres kost. Med Københavns Universitet i spidsen har et internationalt forskerhold for første gang opdaget, hvordan man kan få planter…
Konference 24.02.2021 Københavns Universitet samler antropologer fra hele verden for at diskutere kroniske lidelser Med tæt på 500 deltagere bliver konferencen Chronic Living den 4.-6. marts én af de største sundhedsantropologiske begivenheder nogensinde.
Studie 17.02.2021 Hver femte dansker vil sende indvandrere med COVID-19 bag i hospitalskøen Ifølge en ny undersøgelse vil op mod hver femte dansker nedprioritere hospitalssenge til corona-patienter med nylig indvandrerbaggrund – særligt indvandrere med muslimske navne bør komme i anden række.
Tandsundhed 05.02.2021 Tandkødssygdommen parodontitis øger risiko for bakterier i donorblod Bloddonationer kan blive forurenet med bakterier, hvis donorerne har tandkødssygdommen parodontitis. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne understreger, at det ikke er farligt at modtage donorblod…
DATALOGI 05.02.2021 Computer fortæller om man dør af COVID-19 Ved hjælp af patientdata kan kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, viser ny forskning fra Københavns Universitet. BMI, køn og højt blodtryk er blandt de tungest…
evolution 04.02.2021 Ny forskning overrasker: Vi ligner primitive fisk mere, end vi troede At lunger og lemmer var nyskabelser, der kom med hvirveldyrenes overgang fra vand til land, er den almindelige opfattelse hos mange. Men faktisk fandtes det genetiske grundlag for lunger og lemmer allerede i en af vores…
Udgivelse 26.01.2021 Ny håndbog giver 12 konkrete råd om nabostøj En ny, gratis håndbog om nabostøj formidler 12 gode råd til, hvordan beboere, bestyrelser og administratorer kan håndtere de udfordringer, der opstår, når naboens hverdagslyde bliver til generende støj.
VIRTUAL REALITY 22.01.2021 Virtual reality skal være med til at kommunikere de sociale fordele ved at blive vaccineret Professor Robert Böhm og lektor Guido Makransky fra Institut for Psykologi har modtaget en bevilling til at udvikle en virtual reality-app, der kan vise fordelene ved vaccination og flokimmunitet.
Coronavirus 19.01.2021 Unge føler sig mere ensomme under nedlukning Når samfundet lukkes ned, stiger graden af ensomhed og angst blandt unge under 30 år og mennesker, som tidligere har været ramt af psykisk sygdom. Forskere fra Københavns Universitet og deres internationale kollegaer ha…
fødevarevidenskab 23.12.2020 Danske og kinesiske tunger smager broccoli og chokolade forskelligt Studier fra Københavns Universitet viser, at danskere ikke er lige så gode til at smage bitre smage som kinesere. Forskningen tyder på, at det hænger sammen med, at danskeres og kineseres tunger er anatomisk forskellige…
Diabetes 03.12.2020 Bedre behandling af diabetes: Nyt insulin-molekyle kan selv styre blodsukkeret Forskere fra Københavns Universitet og biotech-virksomheden Gubra har udviklet et nyt insulin-molekyle, der i fremtiden kan gøre blodsukkerreguleringen hos type 1-diabetikere meget lettere og mere sikker.
talent 01.12.2020 Projekter om inkontinens, salttolerante afgrøder, indbildningskraft og genbrugstøj bliver årets forskerspirer Årets forskerspirer blev fejret i festsalen på Københavns Universitet tirsdag den 1. december.
Diagnoser 30.11.2020 Ny model skal hjælpe til hurtigere behandling af kræftsyge børn Forskere ved Rigshospitalet og Institut for Antropologi har udviklet en ny diagnostisk model, som kan forklare den ind imellem kringlede proces hen mod en diagnose af børn med kræft.
Projektforløb 25.11.2020 Alina møder virkeligheden, når hun HIV-tester i Warszawa HIV-smitte er et stigende problem i Polen. I fem uger er Alina og hendes hold i Warszawa, hvor de studerende sammen med lokale NGO’er tester borgere for HIV-smitte.
mikrobiologi 19.11.2020 Mikroorganismer i sengen kan måske gavne børns sundhed I det største studie af sin slags har forskere fra Københavns Universitet i samarbejde med Dansk BørneAstma Center ved Herlev og Gentofte Hospital fundet en sammenhæng mellem de mikroorganismer, der lever i støvet i…
mikrobiologi 11.11.2020 En forstyrret tarmflora er en af årsagerne til astma hos kejsersnitbørn Det er nu for første gang påvist, at astma hos børn født ved kejsersnit hænger sammen med en tidlig forstyrrelse i tarmfloraen. Forskningen, som bl.a. er udført af Dansk BørneAstma Center og Københavns Universitet, vise…
Coronavirus 30.10.2020 Ny COVID-19-forskning skal finde mest sårbare grupper og konsekvenser for gravide Forskning på Københavns Universitet skal finde de mest sårbare grupper og de største risici ved at få med COVID-19 som gravid.
Forskning 29.10.2020 Brug af mundbind øger ikke risikoadfærd Nye videoanalyser viser, at mundbind hverken får os til at glemme afstandskrav eller øger antallet af ansigtsberøringer. Bag analyserne står bl.a. forskere fra Sociologisk Institut.
Corona 17.10.2020 Coronahjælp: Danske fysikere udvikler effektivt værktøj til at forudsige sygdomsspredning Hvor meget skal man lukke ned, når der opstår et nyt udbrud af Corona? Skal man øge testkapaciteten? Og hvor hurtigt skal man lave testopsporing? Fysikere fra Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet har udvikle…
KLIMAKOST 05.10.2020 Skidtfisk, bløddyr og alger: Sådan kan fremtidens kost se ud Vi skal tænke nyt, hvis vi vil spise mere bæredygtigt og redde klimaet. En af mulighederne er at søge efter alternativ fødekilder i havet. Helt nede på bunden, hvor alger, sprutter og skidtfisk lever, lyder det fra…
Kvantefysik 22.09.2020 Slut med at prøve sig frem: Kvantesimulator skal finde medicin der virker I dag er det i høj grad ’trial and error’, når der udvikles ny medicin. Men med sin enorme regnekraft forventes kvantecomputeren at kunne løse komplekse og vigtige problemer inden for medicin, biologi og kemi og gøre de…
ANGST 16.09.2020 I hver skoleklasse sidder mindst ét barn med angst Mellem 5 og 10 procent af alle børn rammes af angst, og for mange bliver angsten en livslang følgesvend, som fører til store sociale problemer og forhindrer udbytte af skole og uddannelse.
Coronavirus 08.09.2020 Topforsker og britisk COVID-19 ekspert slutter sig til KU fra Imperial College Den engelske forsker og sygdomsmodelleringsekspert Dr. Samir Bhatt begynder snart i en ny ansættelse på Københavns Universitet. På Imperial College har han været en nøgle ekspert i den britiske COVID-19 håndtering.