Tarmen 31.05.2023 Hvorfor bliver nogle mennesker over 100 år? Svaret findes måske i vores tarmbakterier Nogle mennesker bliver meget gamle, og det kan måske skyldes en helt særlig sammensætning af bakterier i tarmen, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
biologi 31.05.2023 Nu ved vi muligvis, hvorfor overvægt fører til tidlig pubertet Overvægtige børn går ofte for tidligt i puberteten. Det har længe været en kendsgerning, men den videnskabelige forklaring mangler stadig. Nu har et forskerhold fra Københavns Universitet fundet, hvad der kan være en de…
Fødselsdepression 17.05.2023 Blev du deprimeret af hormonel prævention? Så har du måske større risiko for fødselsdepression Fødselsdepressioner har store konsekvenser for moderens liv og barnets udvikling. Nu viser forskning, at man måske kan sige noget om risikoen ud fra kvinders historik med psykiske bivirkninger til hormonel prævention so…
Ny undersøgelse 08.05.2023 Nedsat sproglig hukommelse øger psykiatriske patienters risiko for indlæggelse Mennesker med bipolar lidelse eller depression har større risiko for at blive indlagt på en psykiatrisk afdeling, hvis deres verbale hukommelse er dårlig. Forskning peger på behovet for at udvikle ny behandling.
sund tarm 18.04.2023 Din baby har ekstremt mange ukendte virus i maven Danske spædbørn kravler rundt med over 200 hidtil ukendte virusfamilier i deres tarme. Det store tal kommer bag på forskerne fra Københavns Universitet og Dansk BørneAstma Center, som har nærstuderet bleer fra 647 dansk…
Spiseforstyrrelser 17.04.2023 Tarmens økosystem hos anorektikere bidrager direkte til sygdommen Svære forstyrrelser i tarmenes økosystem af bakterier og virus bidrager direkte til udvikling og fastholdelse af anoreksi, viser nyt studie ledet af Københavns Universitet og Syddansk Universitet.
SUNDHED 12.04.2023 Københavns Universitet investerer i udvikling af lægemidler fra sundhedsfremmende tarmbakterier Københavns Universitet bliver det første danske universitet, der investerer i en virksomhed baseret på egen forskning i unikt samarbejde med en venturefond. Det sker, når virksomheden GutCRINE ApS modtager en indledende…
Adfærd 30.03.2023 Tillid gør os næppe mindre ansvarlige i krisesituationer Nyt studie understreger, hvor vigtig gensidig tillid mellem borgere og myndigheder er, når samfundet står foran en krise.
Kræft 01.03.2023 Gråt hår i en tidlig alder fik forskere på sporet af ny behandling til sjælden kræftform Kræftknuder i blandt andet knogler er en sjælden og kompleks kræftform. Nu har forskere fundet ny metode til at forudsige, hvilke patienter med den kræfttype der vil have mest gavn af potentiel ny behandling.
diabetes 23.02.2023 ”Vi har regnet forkert i årtier – halvdelen af en insulin-dosis virker muligvis ikke som forventet” En stor del af en diabetikers insulin-dosis virker sandsynligvis ikke som forventet. Det kan konkluderes af ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne har opdaget, at vi gennem alle årene har regnet forkert på,…
LEG OG LÆRING 06.02.2023 Forskningssamarbejde vil styrke den legende relation mellem spædbørn og forældre Psykologer fra KU skal sammen med sundhedsplejersker fra to kommuner udvikle et nyt program til forældre, der skal sætte fokus på og give konkrete ideer til legende interaktioner og deres betydning for barnets sociale o…
fødevarer 03.02.2023 Danmark skal lede forvandlingen af hele EU’s fødevaresystem Københavns Universitet står i spidsen for et nyt omfattende EU-projekt, CLEVERFOOD, som på tværs af Europas lande skal mobilisere EU’s borgere for at ændre fødevaresystemet, så vi når klimamålene. Projektet skal også…
UGE SEX 31.01.2023 Forskning vil stille skarpt på kvinders orgasmer Vi taler mere åbent om sex og seksualitet nu, end vi gjorde for bare få år siden. Det har sat seksualitet på dagsordenen, og det er positivt for udviklingen af vores viden om og forskningen i den kvindelige seksualitet,…
UGE SEX 30.01.2023 Flere børn og unge ønsker kønsskifte – lægerne er bekymrede De seneste år er behandling med kønshormon til unge blevet mere påpasselig. Man ved endnu ikke nok om den gavnlige effekt, og om der er nogle som måske fortryder behandlingen. Det vil nyt forskningsprojekt lave om på.
fødevarer 30.01.2023 Kaffe med mælk kan have en anti-inflammatorisk effekt Kan noget så simpelt som kaffe med mælk have en anti-inflammatorisk effekt på mennesker? Det tyder ny forskning fra Københavns Universitet på. En kombination af proteiner og særlige antioxidanter fordobler nemlig de…
Uge sex 29.01.2023 Den nøgne sandhed: 6 ting du (måske) ikke vidste om deling af billeder Hvad er op og ned, når det kommer til deling af intime billeder? Hvad må man, hvor mange gør det egentlig, og hvordan kommer vi det til livs? Lektor og forsker i digital sociologi Jakob Johan Demant gør dig klogere.
uge sex 27.01.2023 Aids ændrede synet på sikker sex og sundhedsoplysning Da aids-epidemien ramte Danmark i 1980’erne, var de første oplysningskampagner moraliserende og kliniske – og uden effekt. Efter pres fra aktivister skiftede myndighederne strategi og fokuserede i stedet på dialog med…
Luftforurening 20.01.2023 Nye målinger viser høj luftforurening i den københavnske metro Koncentrationen af sundhedsskadelige partikler i luften er 10 til 20 gange højere i metroen end på den mest forurenede vejstrækning i København, viser nye målinger lavet af Københavns Universitet. Mere ventilation kan…
D-vitamin 04.01.2023 Over to milliarder har sygdommen i kroppen. Men D-vitamin kan hjælpe En yderst sjælden patient har gjort det muligt at fastslå, at D-vitamin, som man blandt andet får fra solens stråler, hjælper med at bekæmpe tuberkulose.
Sundhed 25.12.2022 Nogle danskeres maver trækker ekstra meget næring ud af maden En del af den danske befolkning har en sammensætning af tarmbakterier, som gennemsnitlig trækker ekstra meget næring ud af maden tyder nye forskningsresultater fra Københavns Universitet på. Den nye forskning er et…
BÆREDYGTIG JUL 19.12.2022 Forsker: Sådan laver du plantemad, der smager af jul Hvordan kombinerer vi plantebaseret mad med smagen af jul? Det har en fødevareingeniør fra Københavns Universitet et godt bud på. Nøglen er et boost af umami.
farver 16.12.2022 Farver er store miljøsyndere: Sådan kan vi gøre lilla mere grøn Farverne på vores tøj, kosmetik, møbler og alt muligt andet omkring os, er næsten alle baseret på råolie og er en stor miljøsynder. Forskere fra Københavns Universitet er gået sammen med virksomheden Octarine Bio om at…
Stamceller 12.12.2022 Ældgammel fisk kan hjælpe til at lave kunstige organer i fremtiden En ældgammel fisk, kaldet ‘et levende fossil’, har hjulpet forskere med at forstå stamceller. Det er et kvantespring indenfor stamcelleforskning og kan potentielt være med til at designe kunstige organer i fremtiden
Ny Medicin 07.12.2022 Forskere fjerner gærcelles sexlyst og gør den til cannabis-sporhund Forskere fra SCIENCE på Københavns Universitet har ændret almindeligt bagergær, så det nu kan sanse de aktive stoffer i cannabis. Gærcellen viser det ved at farve sig selv rød. Resultatet baner både vejen for, at flere…
Top 5 01.12.2022 Her er årets mest læste forskningshistorier Fra hård styrketræning til grøn omstilling. Vi har samlet årets fem mest læste forskningsnyheder på Københavns Universitet.