Angst 30.04.2020 Sådan håndterer du angst i en coronatid Angst har flere ansigter. Krisen forstørrer problemerne for særligt én type angst. Den gode nyhed er, at der er noget, du kan gøre.
Coronavirus 24.04.2020 KU-forskere indgår aftale om fremtidig produktion af vaccine mod COVID-19 Forskere fra Københavns Universitet arbejder på højtryk på at udvikle en vaccine mod den smitsomme virus SARS-CoV-2. Nu har forskerne indgået en aftale med virksomheden AGC Biologics om en fremtidig produktion af deres…
Fødevarer 21.04.2020 Håndholdt gadget opdager madforgiftning dobbelt så hurtigt og 200 gange billigere Det tager typisk flere døgn eller uger at finde smittekilden til et udbrud af madforgiftning. Men nu har forskere fra Københavns Universitet opfundet en metode, som kan gøre arbejdet mindst dobbelt så hurtigt og 200…
Spasticitet 16.04.2020 Forskere finder behandling mod spasticitet i mus efter rygmarvsskader I forsøg med mus har forskere undersøgt neuronale mekanismer og fundet en måde til stort set at forhindre, at der udvikles spasticitet efter rygmarvsskader. Det har de gjort ved at bruge allerede godkendt medicin til…
Coronavirus 06.04.2020 Tre nye KU-projekter får støtte fra regeringen til kamp mod COVID-19 Regeringen har afsat yderligere 100 millioner kroner til forskning og udvikling i kampen mod coronavirus. Tre nye forskningsprojekter fra Københavns Universitet modtager regeringsstøtten.
CRISPR 03.04.2020 Forskningsgennembrud: Mennesker var ikke de første, der udnyttede CRISPR til egne formål Vi mennesker er langt fra de første til at udnytte CRISPR. Det viser banebrydende forskning fra Københavns Universitet, som er med til at redefinere, hvad CRISPR faktisk er. Forskerne har nemlig opdaget, at primitive…
Coronavirus 02.04.2020 Kunstig intelligens skal forudsige corona-patienters risiko for respirator Ved hjælp af kunstig intelligens er eksperter fra Københavns Universitet i gang med at lave computermodeller, der skal beregne risikoen for, at en coronapatient får brug for intensiv behandling og respirator. Det nye…
Paracetamol 25.03.2020 Sundhedsforskere finder løsning på livsfarlig bivirkning Gennem forsøg med rotter har forskere fra Københavns Universitet formentlig fundet årsagen bag et stort fald i blodtryk hos patienter, der modtager intravenøs smertestillende medicin.
COVID-19 MIDLER 19.03.2020 KU-forskere skal være med til at forske i social adfærd under Covid-19-epidemien Som direkte følge af spredningen af Corona-virus og den akutte sundhedskrise i Danmark og resten af verden giver Carlsbergfondet 25 millioner kroner til et nyt Semper Ardens-projekt, der skal undersøge adfærd i både det…
Virus 12.03.2020 Virologer følger med i, hvilke coronavirus der forekommer hos danske dyr Forskere fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut har kortlagt hvilke forskellige coronavirus der forekommer i danske dyr. Forfatterne understreger, at disse virus er ufarlige for mennesker.
Transporter 06.03.2020 Neuroforskere finder ny struktur af vigtigt protein i hjernen En ny struktur af en såkaldt "neurotransmitter: sodium symporter" er blevet kortlagt på Københavns Universitet. Opdagelsen gør forskerne klogere på signalstoffer i hjernen og kan føre til bedre lægemidler mod eksempelvi…
Fødevareforskning 05.03.2020 Sammensætningen af urin kan relateres til økonomisk status Forskere fra Københavns Universitet har vist en sammenhæng mellem fattige og riges kostvaner og et fingeraftryk i deres stofskifte, som kan spores i urinen. Urinprøver fra over 1300 mennesker på tværs af fem europæiske…
Celler 28.02.2020 DNA-opdagelse kan føre til ny type kræftmedicin Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at vores celler replikerer deres DNA meget mere løst end hidtil antaget. Den viden kan måske anvendes til at udvikle nye behandlinger af aggressive former for kræft.
ANSIGTSBLINDHED 19.02.2020 Forskere lokaliserer nye koordinater i hjernen på ansigts-blinde Danske og norske forskere er kommet et skridt nærmere på at forstå, hvor i hjernen problemet opstår for de ca. 2 procent af befolkningen, der lider af ansigtsblindhed.
Demens 11.02.2020 Høje unge mænd kan have lavere risiko for demens Forskning fra Københavns Universitet viser, at høje unge mænd har lavere risiko for at udvikle demens senere i livet. Selv når man tager højde for intelligens, uddannelse og tidlige familiære faktorer.
Pris 04.02.2020 Prominent forsker får Dronning Margrethe II’s Videnskabspris Prisen uddeles af Videnskabernes Selskab, og går i år til professor Anja Groth for hendes forskning i epigenetik. Overrækkelsen, der sker ved Majestæten selv, skulle egentlig have fundet sted i april, men forventes på…
Kræftforskning 02.02.2020 29-årig dansk fysiker hjælper verdensførende Harvard-forskere med at forstå kræft Fysiker Mathias Heltberg fra Københavns Universitet har sammen med verdensførende forskere fra Harvard Medical School opdaget, hvad der styrer den vigtigste mekanisme i kroppen for at undgå udbrud af kræft. Resultatet e…
spiseadfærd 29.01.2020 Spil kan få børn til at spise mere frugt og grønt Man kan få børn til at spise større mængder frugt og grøntsager ved hjælp af såvel brætspil, kortspil som computerspil. Omvendt kan spil også få børn til at spise flere usunde snacks. Det konkluderer forskere fra…
Genetik 21.01.2020 Zebrafisk gør forskere klogere på hjerteflimmer Genetisk forskning i zebrafisk på Københavns Universitet har overrasket forskerne, der står bag. Resultaterne har potentiale til at ændre den gængse opfattelse af hjertelidelsen atrieflimmer.
Kredsløb 20.01.2020 Forsker finder fornægtet funktion i hjernens blodkar Stik imod den gængse antagelse har en neuroforsker fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet påvist eksistensen af en særlig slags klemmemuskler i hjernens blodforsyning i mus. Opdagelsen ændrer forståelsen af kredsløbet…
luftforurening 20.01.2020 Ny opdagelse om skadelige partikler: ”Vi har fundet en fundamental mangel i modellerne for luftforurening” Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et overraskende fænomen i den proces, hvori visse gasmolekyler danner sundhedsskadelige partikler. Fænomenet får formentlig stigende konsekvenser for luften i byerne, i…
FORSIKRINGSKUNDER FRI FOR STRESS 03.01.2020 KU-stresskursus fik sygemeldte forsikringskunder tilbage til arbejdslivet Danske forskere samarbejder direkte med forsikringsselskaberne om at hjælpe stressramte med at genfinde livskvaliteten og styrke arbejdsevnen.
KUNSTIG INTELLIGENS: 21.12.2019 Intelligent alarm skal i fremtiden hjælpe læger med at forudse hjerteanfald Forskere fra Københavns Universitet tester i øjeblikket en ny alarm, som i fremtiden skal hjælpe læger på landets hospitaler med at forudsige, om patienter med pacemaker eller hjertestarter får et alvorligt…
assyriologi 20.12.2019 Forsker opdager uhyggelig epilepsidæmon på 2.700 år gammel lertavle En 2.700 år gammel kileskrifttavle med medicinske behandlinger har vist sig at gemme på en hemmelighed – en hidtil overset tegning af den dæmon, som de gamle assyrere mente forårsagede epilepsi. Det er den tidligste…
Gammelt DNA 17.12.2019 Ældgammelt ”tyggegummi” giver indblik i fortidens mennesker og bakterier Det er lykkedes forskere fra Københavns Universitet for første gang at udtrække et komplet menneskeligt genom fra et form for tyggegummi, der er tusindvis af år gammelt.