Hjertet 04.07.2024 Dine gener bestemmer, om du får hjerteflimmer Dine gener har stor betydning for, om du på et tidspunkt i livet udvikler sygdommen hjerteflimmer, viser en stor genetisk gennemgang. Det kan måske forebygge nogle tilfælde af sygdommen og føre til bedre og mere præcis…
Sundhed 28.06.2024 Læger kan mindske brugen af antibiotika markant – uden at forringe behandlingen Nogle læger ordinerer langt mere antibiotika end andre. Men hyppigere brug af antibiotika gavner ikke patienterne – til gengæld kan det medvirke til den antibiotikaresistens, som snart kan dræbe millioner af mennesker…
kunstig intelligens 26.06.2024 AI opdager flere tilfælde af brystkræft i hovedstaden Med AI-assistance findes der signifikant flere tilfælde af brystkræft og arbejdsbyrden er blevet mindre blandt radiologerne. Sådan lyder nogle af hovedkonklusionerne i et nyt evalueringsstudie fra Københavns Universitet…
Fertilitet 24.06.2024 Stamcelle kan bane vej for bedre fertilitetsbehandling Overraskende alsidig og regenererende stamcelle fra embryoner kan muligvis bane vej for mere effektiv fertilitetsbehandling. Det viser et nyt studie med mus fra Københavns Universitet.
Immunterapi 20.06.2024 Nu ved vi, hvorfor succesbehandling ikke virker på særlige kræftceller Celler i sjælden og dødelig kræfttype er resistente overfor den ellers succesfulde immunterapi. Forskere har muligvis fundet årsagen – og det kan være grobund for ny behandling.
Vestafrika 16.05.2024 Interview: Sundhedskrisen i Burkina Faso har også konsekvenser for resten af verden I knap 30 år har Helle Samuelsen undersøgt Burkina Fasos kroniske sundhedskrise. Men landets udfordringer har langt videre perspektiver. Hele Sahel-området er et hotspot for eksplosive kriser.
Overvægtsmedicin 15.05.2024 Næste generation af vægttabsmedicin er på vej Banebrydende medicin fører til langt større vægttab hos mus, end eksisterende vægttabsmedicin gør. Medicinen kan smugle særlige molekyler ind i hjernens appetitcenter og påvirke hjernens neuroplasticitet.
sprogforskning 14.05.2024 Personer uden indre stemme har dårligere sproglig hukommelse Langt de fleste mennesker har en løbende samtale med sig selv, en indre stemme, som spiller en stor rolle i deres daglige liv. Men mellem 5-10 procent af befolkningen har ikke samme oplevelse af en indre stemme, og de…
MR-skannere 02.05.2024 Ung forsker har skabt en sensor, der kan finde fejl i MR-skanninger På Hvidovre Hospital står verdens første prototype af en sensor, der er i stand til at finde fejl i MR-skanninger ved hjælp af laserlys og gas. Den nye sensor, der er udviklet af en ung forsker på Københavns Universitet…
Lokal sundhedspleje 24.04.2024 Global sundhedskrise: Vietnam viser nye veje i indsatsen mod diabetes Med øget fokus på uformel omsorg er det muligt at forbedre diabetespatienters liv markant. Det viser forskningsprojektet VALID, der netop har afsluttet sin første fase i Vietnam og kan få betydning andre steder.
Lattergas 22.04.2024 Blodprøver kan afsløre lattergas og viser farlig tendens i trafikken Retskemiske analyser af blodprøver kan vise, om en bilist har taget lattergas. Forsker håber på, at metoden kan bidrage til ny lovgivning på området.
Luftforurening 22.04.2024 Luftforurening i Danmark kan måske påvirke elevers karakterer i grundskolen Forurening fra biler, landbrug og brændeovne kan muligvis have en negativ effekt på børns kognitive udvikling. Det indikerer nyt studie, der undersøger danske elevers afgangskarakterer i grundskolen.
Mental sundhed 17.04.2024 Svingende kaffepriser presser vietnamesiske bønder mentalt Vietnamesiske kaffebønder oplever markant større stress og psykiske vanskeligheder. Det skyldes meget omskiftelige kaffepriser på de internationale markeder, viser en ny undersøgelse, som udviklingsøkonomer står bag.
Grøn data 26.03.2024 Det er klima-dyrt at opbevare sundhedsdata. Så i fremtiden skal vi måske kode det ind i DNA Store mængder data kræver store mængder energi, både når det skal analyseres og opbevares. I fremtiden skal vi måske opbevare vores data på en helt anden måde, siger professor.
Hjernen 26.03.2024 Ny teknik afslører ilts rejse i hjernen Forskere kan nu i realtid se, hvordan ilt bevæger sig rundt i hjernen på mus. Det kan være med til at give indsigt i sygdomme som Alzheimers, slag- og hjertetilfælde.
Virus 27.02.2024 Coronavirus udnytter overraskende del af kroppen til at sprede sig Forskere har fundet en overraskende sammenhæng mellem coronavirus og Fragile X-syndrom, der er den mest almindelige arvelige årsag til psykisk udviklingshæmning.
FREMTIDENS MAD 27.02.2024 Forskere bruger blågrønalger som rugemor for ”kødagtige” proteiner Forskere fra Københavns Universitet er ikke alene lykkedes med at bruge blågrønalger som rugemor for et nyt protein – de har tilmed fået mikroalgen til at producere ”kødfiber-agtige” proteintråde. Og den bedrift er måsk…
Rapport 22.02.2024 Færre ukrainske flygtninge har symptomer på posttraumatisk stress En ny undersøgelse blandt ukrainske flygtninge i Danmark viser et markant fald i andelen, der beretter om tegn på PTSD. Men mange er også usikre på fremtiden og ønsker at blive permanent i Danmark.
Celler 22.02.2024 3D-model af mikroskopisk celledel: Sådan bliver kroppens byggesten til I de menneskelige celler findes ribosomet, et komplekst maskineri, der producerer proteiner til resten af kroppen. Nu er forskere blevet klogere på, hvordan det kan lade sig gøre.
Hjernen 22.02.2024 Nyopdaget gruppe af hjerneceller er med til at styre højre- og venstredrejning Forskere har fundet en gruppe af nerveceller i hjernen på mus, der spiller en central rolle, når vi drejer til højre eller venstre. Opdagelsen kan potentielt hjælpe Parkinsons-patienter i fremtiden.
Vægttabsmedicin 20.02.2024 Vægttabsmedicin behøver ikke være livsvarigt. Men det kræver en god træningsrutine I snart et år har man debatteret vægttabsmedicin, så som Wegovy, Saxenda og andre lignende lægemidler. Herunder hvad der sker, når vi stopper på medicinen. For bliver vægttabet ved med at holde? Det kaster ny dansk…
Uge Sex 07.02.2024 Uge Sex: 6 myter om seksuel sundhed Smitter herpes egentlig ikke kun, når det er i udbrud? Hvordan er det med p-piller og fertilitet på den lange bane, og gav man egentlig kvinder orgasmer for at kurere ’hysteri’ i gamle dage? I anledning af Uge Sex gør e…
Fødsel 05.02.2024 Fødende kvinder overbehandles, og det har store konsekvenser Globalt behandles for mange kvinder med vestimulerende drop og kejsersnit. Det udsætter både mor og barn for unødvendig fare, viser ny analyse i førende medicinsk tidsskrift. Forekomsten af overbehandling er chokerende,…
Knogler 01.02.2024 45.000 år gamle knogler kaster lys over det moderne menneskes indvandring til Nordvesteuropa På baggrund af en række knogler, som stammer fra Homo sapiens, har en international gruppe forskere påvist, at det moderne menneske indvandrede til det nordvestlige Europa langt tidligere og i et meget koldere klima, en…
BEVILLING 25.01.2024 EU vil støtte psykedelisk terapi til patienter med uhelbredelig sygdom Et nyt forskningsprojekt undersøger, om det psykedeliske stof psilocybin kan bruges til psykologisk behandling af uhelbredeligt syge mennesker. Nu vil EU støtte projektet med 6,5 mio. euro.