Fejldiagnoser 09.02.2021 Forskere udvikler algoritme til at finde mulige fejldiagnoser Forskere fra Københavns Universitet har udviklet en algoritme, der kan identificere patienter, som muligvis er fejldiagnosticeret ved hjælp af digital sygdomshistorik.
Madspild 08.02.2021 Madspildsforsker: Vi skal lære, at brun frugt ikke er dårlig frugt Når vi ser et æble, der har brune pletter, er vi tilbøjelige til at vælge det fra, fordi vi tror, at det smager dårligt. Men hvis vi skal madspild til livs, må vi ændre denne opfattelse. For der er intet i vejen med…
Tandsundhed 05.02.2021 Tandkødssygdommen parodontitis øger risiko for bakterier i donorblod Bloddonationer kan blive forurenet med bakterier, hvis donorerne har tandkødssygdommen parodontitis. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet. Forskerne understreger, at det ikke er farligt at modtage donorblod…
DATALOGI 05.02.2021 Computer fortæller om man dør af COVID-19 Ved hjælp af patientdata kan kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, viser ny forskning fra Københavns Universitet. BMI, køn og højt blodtryk er blandt de tungest…
evolution 04.02.2021 Ny forskning overrasker: Vi ligner primitive fisk mere, end vi troede At lunger og lemmer var nyskabelser, der kom med hvirveldyrenes overgang fra vand til land, er den almindelige opfattelse hos mange. Men faktisk fandtes det genetiske grundlag for lunger og lemmer allerede i en af vores…
VÆLGERADFÆRD 04.02.2021 Millionbevilling til forskning i dansk demokrati og vælgeradfærd Professor Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, modtager bevilling på 2.6 mio. kr. for det vigtige arbejde der giver et unikt indblik i strømninger i det politiske liv og udviklingen i vælgernes adfærd.
04.02.2021 Ida fra Deloitte bringer praksis ind i undervisningen Ida er som ekstern lektor på Det Juridiske Fakultet en vigtig kilde til at hendes studerende får helt aktuelle problemstillinger ind i undervisningen.
Fødevareforskning 04.02.2021 Sverige slår Danmark i ræset om økologisk mad i det offentlige Sverige er bedst, Danmark næstbedst, mens Norge ligger helt i bund, når det drejer sig om, hvor meget økologisk mad, der serveres i kantiner, børnehaver og andre dele af den offentlige sektor i de tre lande, lyder…
Uddannelse 03.02.2021 Ny enhed på Københavns Universitet skal forske i børn og undervisning Med en bevilling fra Børne- og Undervisningsministeriet skal forskere på tværs af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet styrke forskningen i, hvordan forældrebaggrund og ulighed påvirker børns uddannelse.
dekanansættelse 29.01.2021 Kirsten Busch Nielsen fortsætter som dekan Efter otte måneder som konstitueret dekan for Det Humanistiske Fakultet er Kirsten Busch Nielsen blevet ansat i stillingen for de kommende fem år.
DEMOKRATI 29.01.2021 Kampen for anerkendelse: Den liberale verdensorden udhules både indefra og udefra At skifte Donald Trump ud med Joe Biden fører os ikke tilbage til den liberale internationale orden konkluderer nyt forskningsprojekt fra Institut for Statskundskab.
plantevidenskab 28.01.2021 Dannelsen af træ kan nu følges i real-time – kan måske gavne klimaet og byggebranchen i fremtiden Med en genteknologisk metode er det nu for første gang muligt at se, hvordan veddet inde i planter bliver bygget. Den nye forskning i planters cellevægge udført af bl.a. Københavns Universitet åbner op for at skabe…
Landdistrikter 28.01.2021 Hjælp til selvhjælp er vejen frem for Danmarks landsbyer Der skal fokus på, hvad landsbyerne selv kan bidrage med, lyder det i en ny rapport fra Københavns Universitet om landsbysamfundenes muligheder for at udvikle sig i fremtiden.
SMAG 27.01.2021 Nyt studie: Her er drikkevarerne med størst umami-potentiale I et nyt studie undersøger forskere fra Københavns Universitet for første gang nogensinde, hvilke drikkevarer, der smager mest af umami. Er det champagne, øl, vin eller sake, der snupper førstepladsen? Det giver en…
Uddannelser i udvikling 27.01.2021 Tanya underviser efterforskere i at afkode trusler Uddannelse på KU er ikke kun lange, sammenhængende forløb, men også efteruddannelse til professionelle.
Udgivelse 26.01.2021 Ny håndbog giver 12 konkrete råd om nabostøj En ny, gratis håndbog om nabostøj formidler 12 gode råd til, hvordan beboere, bestyrelser og administratorer kan håndtere de udfordringer, der opstår, når naboens hverdagslyde bliver til generende støj.
BIODIVERSITET 25.01.2021 Hvis vi udsætter flere græssende dyr i naturen, kan de påvirke den vilde flora og fauna positivt Forskere fra Kbenhavns Universitet konkluderer i en ny rapport, at biodiversiteten i Danmark kan få et løft, hvis vi udsætter flere græssende dyr som køer, heste, krondyr, elge eller bison i den danske natur.
VIRTUAL REALITY 22.01.2021 Virtual reality skal være med til at kommunikere de sociale fordele ved at blive vaccineret Professor Robert Böhm og lektor Guido Makransky fra Institut for Psykologi har modtaget en bevilling til at udvikle en virtual reality-app, der kan vise fordelene ved vaccination og flokimmunitet.
Coronavirus 19.01.2021 Unge føler sig mere ensomme under nedlukning Når samfundet lukkes ned, stiger graden af ensomhed og angst blandt unge under 30 år og mennesker, som tidligere har været ramt af psykisk sygdom. Forskere fra Københavns Universitet og deres internationale kollegaer ha…
insekter 19.01.2021 Ny invasiv bladlus fundet på æbletræer i Danmark Bladlusen Aphis spiraecola er et invasivt skadedyr, som nu for første gang er opdaget i Danmark af forskere fra Københavns Universitet. Udbredelsen af bladlusen er endnu ukendt, men den kan blive et besværligt skadedyr…
Geologi 18.01.2021 Jordens ældste meteorkrater findes alligevel ikke i Grønland Guinness Rekordbog må skrives om, for i bogen står der, at det tre milliarder år gamle Maniitsoq-krater i Vestgrønland er Jordens ældste meteorkrater. Men det passer ikke længere. Et internationalt forskerhold med…
MILJØ 12.01.2021 Dit bio-skrald skal bruges som gødning på markerne Forskere bag stort EU-projekt vil udvikle teknologi, der gør det lettere at omdanne skraldet i vores grønne bioposer til gødning på markerne. For landbruget kalder i den grad på mere bæredygtige løsninger til gavn for…
evolution 06.01.2021 Sådan er verdens mærkeligste pattedyr blevet så bizart Næbdyret er ofte blevet kåret som verdens mærkeligste pattedyr. Det lille ande-bæver-agtige dyr fra Australien har nemlig et væld af bizarre kendetegn. Det lægger fx æg i stedet for at føde unger, sveder mælk ud gennem…
Klimaløsninger 05.01.2021 Vi vil have folk til at vælge grønt En samtale omkring spisebordet på et kollegieværelse kickstartede hurtigt en brainstorm om, hvordan man som studerende kan reducere CO2-emissioner gennem valg af madvarer og bidrage til løsningen af klimakrisen.