ANTITERRORLOVGIVNING 03.09.2021 Podcast: Sådan omvæltede terroren vores lovgivning Den danske antiterrorlovgivning tager højde for stort set alt, man kan forestille sig med hensyn til terrorisme, og lovgivningen er blevet kritiseret fra mange sider for at være alt for vidtgående. Men er den det? Og…
Masseovervågning 03.09.2021 Den ulovlige lov: Masseovervågningen af danskerne Siden 2006 har vi i Danmark som del af vores kamp mod terrorisme gemt mange tusind milliarder stykker data om danskernes kommunikation. Men ingen ved, om det virker efter hensigten, og EU-domstolen har adskillige gange…
ANTITERRORLOVGIVNING 03.09.2021 Danmarks antiterrorlov er ikke spor dansk – og det er lidt et problem Danmarks omfattende antiterrorlovgivning er i høj grad copy-pasted fra international lov. Det betyder vag og upræcis lovtekst, men måske behøvede det ikke være sådan?
Æg 02.09.2021 Smertefulde knoglebrud: Store æg presser små høns til bristepunktet Langt størstedelen af de æglæggende høns i Danmark går rundt med brud på brystbenet, viser ny forskning fra Københavns Universitet.
PROTEINER OG AI 31.08.2021 Kunstig intelligens tager fingeraftryk af mistænkelige proteiner Et kunstigt intelligens-værktøj skabt af forskere fra Københavns Universitet kan hurtigt og præcist udpege mistænkelige eller særligt ’talentfulde’ proteiner i vores kroppe alene ud fra deres bevægelser. Det gælder…
Menneske & Natur 30.08.2021 Motorvejsudspil: Så meget vil danskerne betale for at beskytte naturen og undgå støj Danskerne er i høj grad villige til at betale for at undgå støj, beskytte unik natur og forhindre påkørsel af dyr, når det gælder anlæg af nye motorveje. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, udarbejdet af forskere…
studiestart 30.08.2021 Ritualer i rusugen signalerer hvilken kultur, der venter nye studerende Aktiviteter i rusugen signalerer de kulturelle og sociale forventninger til de nye studerende, viser et studie af introforløbet på tre af KU’s uddannelser. Man bør reflektere mere over, hvilke budskaber man sender til…
Arktis 27.08.2021 Ekspedition i Arktis tog uventet drejning: Opdagede den nordligste ø i verden På en ekspedition i det nordlige Grønland med deltagelse af forskere fra Københavns Universitet, opdagede forskerne ved en tilfældighed en ny ø, som viser sig at være den nordligste ø i verden. Opdagelsen udvider i…
GEOLOGI 13.08.2021 Forskere bruger diamanter til at forstå kontinenternes fundament: ”Uden dét ville mennesket ikke eksistere” Dybt under Jordens overflade ligger en stenhård kappe, der har stabiliseret kontinenterne og er en af de primære årsager til, at vi har liv på Jorden. I et nyt studie undersøger forskere fra bl.a. Københavns Universitet…
Kæledyr 12.08.2021 Hundene cementerer deres position som danskernes foretrukne kæledyr Hunden ligger nummer et i forhold til katten. Det gælder, når man se på andelen af familier, der har henholdsvis hund og kat, sammenlignet med for 20 år siden, men også når det gælder deres betydning for ejerne og hvor…
Klima 10.08.2021 Dyster klimarapport: Her er fem forskningsprojekter der skal bidrage til en bæredygtig fremtid Danmark og resten af verden står over for en stor udfordring, hvad angår klimaet . Forskere fra KU arbejder lige nu på at skabe løsninger, der kan hjælpe den grønne omstilling på vej.
Årets Underviser 10.08.2021 Årets underviser skriver limericks og giver indrammede sommerfugle til sine studerende Fysiker Troels C. Petersen har det som en akademisk rockstjerne, når han underviser. På få år er hans kursus i statistik på Niels Bohr Institutet blevet det mest populære og tiltrækker studerende fra hele KU. Og det er…
Teknologi 05.08.2021 I fremtidens pandemier kan du kramme dine venner via din computer I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra blandt andet Københavns Universitet udvikle en ny teknologi som kan give os oplevelsen af at blive krammet og kærtegnet, selvom vi ikke er fysisk sammen med andre mennesker.
Fertilitet 05.08.2021 Forskere identificerer nye gener for længere reproduktiv levetid hos kvinder Forskere har identificeret næsten 300 genvariationer, der påvirker den reproduktive levetid hos kvinder.
Optag 2021 28.07.2021 Københavns Universitet optager næsten samme antal studerende som i corona-året 2020 7.652 ansøgere fik natten til onsdag tilbudt en studieplads på en af KU’s bacheloruddannelser. Det er et fald på 179 studerende i forhold til rekordåret 2020, men 326 flere studerende end i 2019. Fra optagelsen 2021 har…
Doping 23.07.2021 Indtørret blod kan afsløre doping: Metoden er nu godkendt og skal måske afprøves ved OL Forskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Anti Doping Danmark og Norges laboratorium for dopinganalyse udviklet en metode, der, via bloddråber, let og effektivt kan afsløre atleter, der har taget…
Doping 22.07.2021 Fra kokain til epo og steroider: Så forskellige stoffer bruger dopingsynderne Dopingstofferne er mange og har udviklet sig markant fra rå stoffer tilbage i 1960’erne til de mere forfinede præparater, deriblandt epo og steroider, som vi kender idag. Men ved du, hvilke sportsdiscipliner, der…
Sundhed 22.07.2021 Er elitesport overhovedet sundt: Hvad siger forskningen? Ekstreme sportspræstationer som man ser ved de Olympiske Lege er i sandhed et imponerende syn. Men det er faktisk svært entydigt at sige ud fra den nuværende forskning, hvor sundt eliteidræt helt præcist er, lyder det…
Præstationer 22.07.2021 Udholdenhedssport kan presse kroppen til det yderste Ved sportsbegivenheder som De Olympiske Lege kan topatleter presse deres krop rigtig langt. Faktisk kan man særligt ved udholdenhedssport se medicinske tilstande i kroppen, som ellers normalt er forbundet med…
Naturhistorie 13.07.2021 Dinosaurer har levet i varmere og mere skiftende klima, end vi før har troet Klimaet i den sene kridttid, hvor dinosaurerne dominerede kloden, har været varmere og mere svingende, end hidtil troet, viser nyt studie af forskere fra bl.a. Københavns Universitet. Opdagelsen kan få betydning for…
OL 09.07.2021 Tokyo 2020: Fra euforisk glæde til dyb bekymring Glæden og stoltheden var stor, da Japans hovedstad Tokyo blev tildelt OL-værtskabet for 2020. Nu skulle de vise, at Japan var tilbage på verdensscenen igen efter den økonomiske krise i 1990’erne. Men stoltheden er bleve…
Overblik 09.07.2021 OL på 60 sekunder: Fra græsk myte til moderne mega-event Din internetbrowser understøtter ikke iframes. Det betyder, at videoen Fra Græsk myte til mega event - OL på 60 sekunder.mp4 ikke kan afspilles. OL står for døren. Og mens vi venter på, hvordan legene i Tokyo kommer…
Når lysene slukkes 09.07.2021 Bagsiden af OL-medaljen Det kan få store konsekvenser for den enkelte atlet, når vi fokuserer mere på præstationen end personen bag. For hvad sker der, når øjeblikket, atleten har baseret hele sin identitet på, er passeret?
Kost og Motion 09.07.2021 OL: Nogle atleter kan i princippet spise junkfood til morgenmad og stadig præstere OL-buffeten bugner hver dag af lækkerier, men hvorvidt atleterne kan spise løs eller nøje må udvælge deres kost, afhænger fuldstændigt af, hvilken sportsgren, de konkurrerer i. Læs med, når KU-forsker Lars Nybo giver di…
Proteinkortlægning 08.07.2021 Gammel hundelort giver indblik i et af Alaskas oprindelige folkefærd og deres forhold til hunden Det er for første gang lykkedes forskere at kortlægge proteinerne i en gammel, frossen lort. Prøverne med hundelort er flere hundrede år gamle og stammer fra slædehunde på en boplads for et af Alaskas oprindelige folk.
KLIMA 08.07.2021 Forskere: Lad planterester rådne på marken – det er godt for klimaet Planter, der ligger og rådner i jorden har ikke kun værdi som kompost. Faktisk spiller planterester en helt afgørende rolle for, at jord kan holde på kulstof, hvilket er vigtigt for at få nedbragt klodens CO2-udledning.…
Blind vinkel 07.07.2021 Kliniske Covid-19-studier ignorerer kønsforskelle Selv om corona-virus kan ramme mænd og kvinder forskelligt, tager det store flertal af kliniske studier ikke højde for kønsforskelle, viser en analyse af 4.420 studier. I sidste ende kan det påvirke behandlingen.
algoritmer 06.07.2021 Dansk opfindelse vil gøre verdens computerservere mere klimavenlige En ny, sublim algoritme udviklet af danske forskere kan mindske ressourceforbruget hos verdens computerservere enormt. Computerservere er en lige så stor klimasynder som den samlede flytrafik, så behovet for grøn…
fremtidens afgrøder 06.07.2021 Danske forskere har opdaget, hvordan hestebønnen kan gøres sikker at spise for alle For 400 millioner mennesker kan det være farligt at spise store mængder hestebønner, fordi de indeholder stoffet vicin. Det begrænser udbredelsen af hestebønnen som bæredygtig proteinkilde. Nu har forskere fra København…
Søgetal 2021 05.07.2021 Årets ansøgertal viser forskydning mellem kvote 1 og 2 Den 5. juli var der ansøgningsfrist til bacheloruddannelserne i kvote 1. Københavns Universitet har modtaget 32.271 ansøgninger, hvilket er et lille fald i ansøgere i forhold til rekordåret 2020.
Klima 01.07.2021 Klimarapport: Boligkøbere glemmer at tjekke risikoen for oversvømmelse Folk opsøger ikke information om risikoen for oversvømmelse, før efter de har købt ny bolig, viser en ny rapport fra Københavns Universitet viser. Rapporten viser også at priserne på boligmarkedet kun påvirkes lidt af…
SMAG OG DUFT 01.07.2021 Ældres lugtesans er svækket, når det gælder kød og løg, men ikke hindbær og vanilje Modsat hvad videnskaben længe har troet, har ældre mennesker med nedsat lugtesans ikke en generelt svagere evne til at lugte – det kommer meget an på, hvad det er for en slags duft. Det konkluderer forskere fra…
overvågning 29.06.2021 Startskuddet til den moderne masseovervågning lød under 1. verdenskrig Da først beslutningen om at overvåge danskernes telekommunikation under første verdenskrig var truffet, greb overvågningen om sig: Flere og flere borgere – lovlydige såvel som kriminelle – blev uden deres vidende…
Laboratorier 25.06.2021 KUs mikrobiologiske og infektions-medicinske forskning rykker op i superligaen med ny donation til etablering af højt specialiserede laboratorier Med en stor donation fra A.P. Møller Fonden får Københavns Universitet nu mulighed for at etablere en ny facilitet i Mærsk Tårnet, som er den første af sin art i Danmark.
Innovation 24.06.2021 Københavns Universitet får innovationscenterchef Marius Sylvestersen bliver Københavns Universitets første innovationscenterchef med ansvar for et nyoprettet, fælles innovationscenter.
Plantevidenskab 24.06.2021 Afgrøder til fremtidens klima skal findes med droner og algoritmer Højteknologiske redskaber som droner, kunstig intelligens og klimasimulatorer skal gøre det nemmere og hurtigere at finde de mest robuste afgrøder til fremtidens klima. Teknologierne udvikles netop nu i et omfattende…
BILLETKONTROL 23.06.2021 Fem passagertyper: Sådan reagerer vi på bøder i bussen Vi reagerer vidt forskelligt som passagerer, hvis vi bliver taget uden gyldig billet i bussen, viser ny sociologisk forskning.
DATA 22.06.2021 Forsker: Drop idéen om, at vi selv kan beskytte vores data Det er ikke brugeren, der i sidste ende bør stå med ansvaret for at beskytte sine data, sådan som de lange, kryptiske privatlivsindstillinger på diverse apps lægger op til. For reelt set, har vi næsten ingen magt over…