GENETIK 22.12.2021 Grønlændere bliver sunde af at spise sukker Nogle grønlændere har en genvariant, der gør, at sukker gør dem sunde. Faktisk markant mere sunde, end alle os andre. Tarmbakterier og en særlig diæt gennem årtusinder har givet grønlændere med genvarianten denne…
Data science 21.12.2021 Fødevareforsker vil skabe datamodel for personlig kostpyramide Vi har i mange år haft en fælles kostpyramide i Danmark, men vi er ikke ens, og hvad nu hvis personer med helbredsmæssige udfordringer kan få mere at vide om, hvad der er godt og dårligt at spise og drikke for lige neto…
Natur 20.12.2021 Efter mange år er genoprettede vådområder stadig fattige på natur Et studie af genoprettede vådområder på Fyn viser, at artsrigdommen af planter stadig er yderst knap selv efter en lang årrække. Det er ellers den almindelige antagelse, at genoprettede vådområder øger biodiversiteten o…
Stamceller 17.12.2021 Nyt internationalt forskningscenter skal udvikle stamcelle-medicin En bevilling på op til 2,2 mia. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal skabe et internationalt forskningscenter for stamceller. Det skal bane vejen for nye eller forbedrede behandlinger baseret på stamceller.
KLIMAFORANDRINGER 17.12.2021 Ikonisk hval har efter tusinder af år fået en ny fjende Den ikoniske hval med stødtanden, som lever i Arktis, har fået en ny fjende - nemlig støj. Unikt studie fra Københavns Universitet og Grønlands Naturinstitut viser, at narhvaler bliver særdeles påvirkede af støj fra…
BARSEL 16.12.2021 Effekten af øremærket forældreorlov skal under luppen Carlsbergfondet har bevilget adjunkt Jakob Egholt Søgaard fra Økonomisk Institut, 4,5 mio. kr. til et projekt, der skal udvide vores forståelse af samspillet mellem kønsnormer og forældreorlov.
Bevilling 16.12.2021 Livet med et handicap står i centrum for ny undersøgelse Nyt projekt på Sociologisk Institut skal give større viden om hverdagslivet med cerebral parese. Målet er at forbedre betingelserne for trivsel.
BILTRAFIK 16.12.2021 Millioner til grøn omstilling på vejene Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget knap 12 millioner til projektet GREENCAR, der skal vise vejen til en grøn omstilling af bilsektoren.
Top 3 16.12.2021 Her er årets mest læste forskningshistorier 2021 Vi har fundet årets tre mest læste forskningsnyheder fra Københavns Universitet.
Bakterier 16.12.2021 Danske forskere har opdaget nyt skjulested for antibiotikaresistens Gener, der gør bakterier antibiotikaresistente, kan overleve længere, end vi troede. Det viser et nyt studie fra Københavns Universitet, som har påvist et hidtil ukendt skjulested for disse gener. Og det udgør en ny og…
Udflytning 15.12.2021 Bestyrelse: Undtag STEM- og sproguddannelser fra udflytning Københavns Universitet vil indstille til uddannelsesminister Jesper Petersen, at universitetet får nedbragt kravet om, hvor mange studiepladser det skal nedlægge eller flytte til provinsen med en tredjedel.…
Tandlægen 14.12.2021 Millioner af tandlægebesøg afslører enormt sundhedsproblem Betændelse i tandkødet, også kendt som parodontitis, er blevet en folkesygdom i Danmark. Men desværre er det slet ikke nok mennesker, der modtager den rette behandling mod sygdommen.
proteiner 14.12.2021 Hvert menneske har sit eget unikke ’fingeraftryk’ af proteinaktiviteter Forskere fra Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har, i samarbejde med forskere fra bl.a. University of Sydney og Pfizer Inc., udviklet en ny metode, der kan identificere ændringer i vores cellers…
NYT CENTER 13.12.2021 Københavns Universitet lancerer nyt videnscenter op til HKH Kronprinsesse Marys 50-årsfødselsdag Crown Princess Mary Center - solving problems through research and partnerships lanceres på Københavns Universitet den 2. februar 2022.
Ny dekan 10.12.2021 Prorektor bliver dekan Prorektor for uddannelse, Bente Merete Stallknecht, overtager 1. maj ledelsen af Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet efter dekan Ulla M. Wewer.
TEKNOLOGI & VACCINER 10.12.2021 Forskere udvikler AI-værktøj, der skal bekæmpe fremtidens coronavarianter Et nyt AI-værktøj gør det muligt at forudsige proteiners struktur hurtigere, hvilket er afgørende for, at vi kan udvikle vacciner mod fremtidens coronavarianter. Det er forskere fra Københavns Universitet, der i…
Dyreliv 10.12.2021 Nyt fænomen: Aflytning af madsvin i skoven Forskere fra Københavns Universitet har opdaget et ganske særligt fænomen blandt pattedyr – nemlig aflytning af hinanden. Deres studie viser, at forskellige dyrearter er afhængige af hinanden på flere måder, end vi…
NATUR 09.12.2021 De kribler og kraver. Vi kan ikke undvære dem - men hvordan går det egentlig? Et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet har kortlagt danske myrernes tilstand de sidste 120 år for halvdelen af alle hjemmehørende arter. Forskerne kan se, at det går rigtig fint for langt de fleste arter.
BEVILLING 08.12.2021 Nyt forskningsprojekt vil etablere juridiske redskaber til at facilitere privat-offentligt samarbejde Med en Carlsberg Foundation Young Researcher Fellowship Grant på knap 5 millioner kroner og projektet PurpLE, vil lektor Marta Andhov skabe den nødvendige klarhed om spændingen mellem udbudsret og privatret.
Truede dyr 06.12.2021 Tigre ender deres liv i en trykkoger Tigre i tusindtal bliver avlet på farme som svin, vokser op i kældre og ender til sidst i en trykkoger, hvor de bliver omdannet til alternativ medicin. Som nogle af de første er det lykkedes forskere fra Københavns…
Bevilling 01.12.2021 Små børns nysgerrighed skal hjælpe os med at forstå, hvordan vi lærer Med en bevilling på 6.200.000 kr. fra Danmarks Frie Forskningsfond skal Katarina Begus fra Institut for Psykologi lede et projekt om, hvordan små børn bruger deres nysgerrighed til at lære.
tolkning 01.12.2021 En retstolk kan oversætte ’forkert’ og stadig være god til sit arbejde Tolkningen i de danske retssale er ikke god nok, har kritikken lydt i flere år. Men hvad er god kvalitet, når det handler om retstolkning? Det er ikke så let at svare på, som man skulle tro: Tolkenes arbejde handler…
FØDSEL & BAKTERIER 30.11.2021 Udbredt tilstand i vagina kan måske lede til akut kejsersnit En skæv sammensætning af bakterier i vagina hos gravide kvinder er forbundet med øget risiko for akut kejsersnit. Det viser et nyt studie udført af forskere fra blandt andet Københavns Universitet og Dansk BørneAstma…
Bevilling 25.11.2021 Forskningsprojekt vil knække koden bag grønne nabofællesskaber Med støtte fra VELUX FONDEN skal ny forskning afdække, hvordan man skaber grønne nabofællesskaber i boligforeninger, og hvilken effekt fællesskaberne har for den grønne omstilling og det sociale liv.
egyptologi 24.11.2021 Potteskår giver unikt indblik i dagliglivet i oldtidens Egypten 150 nyfundne tekster – skrevet på potteskår – giver forskerne vigtig ny viden om livet i templerne i oldtidens Egypten. Teksterne indeholder blandt andet verdens ældste opskrift på mursten, lister over medarbejderes…
TEKNOLOGI 24.11.2021 Ny algoritme kan redde liv: Forudsiger hvor mange, der får brug for intensiv pleje mod corona En ny algoritme kan forudsige, hvor mange patienter, der vil få brug for intensiv behandling mod coronavirus på hospitalet. Og det er vigtig viden, når det gælder prioritering af plejepersonale og respiratorer på de…
Kræft 23.11.2021 Molekylær hacking: Kræftgen omprogrammerer ”proteinfabrikker” til at fremme celledeling Ribosomerne i vores celler, der også er kendt som ”proteinfabrikker”, kan blive ændret af kræftgener, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Det har betydning for forståelsen af sygdomsudvikling som f.eks.…
PLANTER 22.11.2021 Ældgammel naturmedicin kan forbedre moderne kræftbehandling Planter, som de oprindelige australske indbyggere, aboriginerne, brugte mod blandt andet infektioner, kan måske hjælpe kræftpatienter, der ikke længere er modtagelige over for kemoterapi.
Rumforskning 22.11.2021 Hver femte galakse i det tidlige univers kan ligge skjult bag kosmisk støv Astronomer fra Københavns Universitet har netop opdaget to hidtil usynlige galakser milliarder af lysår ude i universet. Opdagelsen peger på, at op mod hver femte galakse i det tidlige univers fortsat ligger skjult for…
fødevarevidenskab 22.11.2021 Vi kan bedst lide opdrætslaks – så længe vi ikke ved hvad vi spiser Vi danskere foretrækker smagen af både konventionelt og økologisk opdrættet røget laks over vildlaks. Det viser en blindsmagning udført af forskere på Københavns Universitet. Men så snart vi ved, hvor fisken kommer fra,…
Læring 19.11.2021 Skolerne undgik at grave de sociale kløfter dybere under coronakrisen Danske skoleelevers læsefærdigheder er kun i beskeden grad blevet ramt af coronakrisens skolenedlukninger. Også når man tager højde for elevernes sociale baggrund, viser nye analyser fra Sociologisk Institut.
Medicin 19.11.2021 Ny dansk opdagelse kan gøre livet surt for coronavirus Opdagelsen kan dæmpe spredningen af coronavirus, viser forskning fra Københavns Universitet.
kunstig intelligens 18.11.2021 Kunstig intelligens favoriserer hvide mænd under 40 De sprogmodeller, der bruges i alt fra Google og Siri til forsikringssager og juridisk sagsbehandling, favoriserer systematisk unge, hvide mænds sprog. Samtidig diskriminerer de især unge, ikke-hvide mænd. Det viser en…
Plantevidenskab 18.11.2021 Ny viden om Jordens vigtigste biokemiske reaktion: Et skridt på vejen til at øge planters CO2-optag En gruppe proteiner i planters celler spiller en langt vigtigere rolle for fotosyntesen end tidligere antaget, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Forskningen er et vigtigt skridt på vejen for at forstå…
Nanokemi 15.11.2021 Dansk kemiker hjælper England med at forlænge levetiden på verdensberømt skibsvrag Med en ny og avanceret røntgenmetode er et det lykkedes et hold forskere fra bl.a. Københavns Universitet at identificere præcis hvilke skadelige stoffer, der stille er i gang med at æde sig gennem vraget af det 400 år…
Satire 12.11.2021 Satire over kristendom har præget vores værdier mere end kristendommen selv Satire og kras kritik af religion har været en fast bestanddel af europæisk kultur siden 1100-tallet, viser satireforsker Dennis Meyhoff Brink i en ny ph.d.-afhandling. Og han argumenterer for, at religionssatiren har…
Ny forskning 12.11.2021 Nyt forskningsprojekt vil udforske planternes egen metode til at frigøre frøproteiner Forskere fra Københavns Universitet vil undersøge hvad planterne gør, når de skal udnytte deres proteiner til at spire. Hvis det lykkes, vil de potentielt kunne finde en mere bæredygtig metode til at trække…
TIDLIG UDVIKLING 11.11.2021 200 pædagoger efteruddannes til at styrke små børns følelsesliv Et nyt forskningsprojekt sætter fokus på daginstitutionernes rolle i børnenes sociale og følelsesmæssige udvikling ved at efteruddanne 200 københavnske vuggestuepædagoger med fokus på deres relationskompetencer.
Det gode liv 10.11.2021 Livet med kronisk sygdom: Tre spørgsmål, vi stadig savner svar på Vi har brug for mere viden om, hvordan vi bedst hjælper patienter med kroniske lidelser til at få et bedre liv. Ayo Wahlberg, der netop har afsluttet et stort projekt om kronikere, efterlyser nye initiativer.
Folkesundhed 10.11.2021 Luftforurening: Mange kommuner har ikke nok ”frisk luft” WHO’s nye anbefalinger til grænseværdier for luftforurening betyder, at mange af de danske kommuner nu ligger for højt. Den nyeste viden peger ifølge KU-forskere på, at luftforurening er skadelig. Selv ved lavere…