Denisova 16.05.2022 Ældgammel kindtand fundet: Denisova-mennesket var i stand til at tilpasse sig ekstreme miljøer Et nyt studie afslører, at denisova-mennesket ikke kun levede i Sibirien og Himalayabjergene. Den nu afdøde menneskeart havde en sjælden evne til at tilpasse sig ekstreme miljøforhold.
Dopamin 11.05.2022 Dopamin er stoffet, der gør dig glad. Men nu skal lærebøgerne nok skrives om Opdagelse af ny brik i reguleringen af hjernens belønningsstof dopamin kan hjælpe til at udvikle medicin mod blandt andet kokainafhængighed og ADHD.
frivillighed 11.05.2022 Sådan fastholder sociale organisationer med vokseværk deres frivillige Trygge rammer og tydelig information er afgørende i sociale frivillige indsatser, som vokser sig store, og som gerne vil fastholde deres frivillige. Det viser en ny rapport af forskere fra Center for Humanistisk…
BEVILLING 11.05.2022 Internettets skyggeside: Hvordan deler unge ekstremt indhold på sociale medier? Et nyt forskningsprojekt på Sociologisk Institut vil afdække, hvordan unge på nettet producerer og deler hadefulde og krænkende memes.
fysik 11.05.2022 Forskere opdager ny egenskab ved magnetisme, som kan ændre vores computere Vores elektronik kan ikke skrumpes mere og er på grænsen til overophedning. Men i en ny opdagelse fra Københavns Universitet har forskere afdækket en fundamental egenskab ved magnetisme, som kan blive relevant for…
navnemode 05.05.2022 Fra Toki til Theo: navnemode i 1.000 år I vikingetiden begyndte en fjerdedel af både drenge- og pigenavne med Thor. I dag er der langt flere navne at vælge imellem, og undersøgelser viser, at 97 procent af nyfødte har et unikt navn, når man ser på det fulde…
SKÆRMBØRN 05.05.2022 Forældredilemma: Skal små børn have skærmtid? Hvorfor lokker skærmene – og hvad betyder skærmbrug for dit barns udvikling? Det har vi spurgt en række psykologiske forskere om.
ernæring 03.05.2022 B12-mangel skader små børns udvikling - nødhjælpsmaden er ikke god nok Vitamin B12-mangel hos spædbørn fører til både dårlig motorisk udvikling og blodmangel, viser studie fra Burkina Faso, som Københavns Universitet og Læger uden Grænser står bag. B12-mangel er et enormt, men overset…
Antibiotika-resistens 02.05.2022 Tusindvis af vira i tarmen er nu kortlagt. Og de kan bruges i kampen mod antibiotika-resistens Ny metode fra Københavns Universitet kan identificere over 1.000 forskellige bakteriedræbende virus, der lever i vores tarme. Det kan være en hjælp i kampen mod antibiotika-resistens, mener forsker bag nyt studie.
Oplevelser 29.04.2022 Se din fortid i øjnene Hvor mange procent neandertaler er du? Ny stor særudstilling sætter fokus på vores nærmeste uddøde slægtninge. Husk også at besøge KU's øvrige udstillinger og skønne haver.
FORÆLDRESKAB 29.04.2022 Ulige muligheder for at blive forældre Det er 25 år siden at reagensglasbefrugtning kom til Danmark. Teknikken udløste dengang mange bekymringer om, at kunstig befrugtning ville ”gå for vidt”. Derfor vedtog politikerne en særlig lov om assisteret…
Cybersikkerhed 28.04.2022 Videnskaben opfinder et nyt værktøj i kampen mod hackerne En ny form for sikkerheds-ID kan snart se dagens lys og hjælpe os med at beskytte vores informationer mod hackere og cyberkriminelle. Det er nemlig lykkedes kvantematematikere fra Københavns Universitet at knække en…
Kræft 28.04.2022 Opdagelse kan ødelægge kræftcellers forsvar mod strålebehandling Stråling er en effektiv behandling mod kræft. Men kræftceller kan forsvare sig mod behandlingen. Nu har forskere fra Københavns Universitet afsløret, hvordan de gør. Opdagelse kan sikre, at strålebehandling kan redde…
fødevarer 26.04.2022 Fænomenale råvarer skal få danskerne til at elske plantekosten Fænomenale råvarer er vejen frem hvis flere skal udskifte hakkebøffen med plantebøffen og Danmark skal blive verdensførende i produktionen af plantemad. I dag skydes det hidtil mest ambitiøse forskningsprojekt på område…
Styrketræning 22.04.2022 Variation i styrketræningen giver øget styrke, men ikke ekstra muskelvækst Det har i årevis været antagelsen, at variation i styrketræningsprogrammer har betydning for træningseffekterne. Nu viser ny forskning fra Københavns Universitet, at varieret styrketræning har gavnlig effekt på udviklin…
Universet 13.04.2022 Ny type kosmisk objekt fra universets daggry For første gang er det lykkedes forskere at observere forstadiet til et supertungt sort hul født relativt kort efter Big Bang. Det internationale forskerteam er ledet af astrofysikere fra Københavns Universitet og DTU.
INTEGRATION 11.04.2022 Sprogundervisning bliver afgørende for integrationen af ukrainske flygtninge Når de mange tusind ukrainere, der kommer til Danmark, har fået tag over hovedet, bør danskundervisningen kalde. I hvert fald hvis ukrainerne ender med at blive i Danmark.
Uddannelser 07.04.2022 Sådan må man ALDRIG tænke uddannelse En reformkommission har fremlagt sine anbefalinger til, hvordan universitetsuddannelserne bør gentænkes. Forslagene hviler på en grundidé, som rektor Henrik C. Wegener er fundamentalt uenig i. På tre punkter ser han…
KLIMAFORSKERNE 06.04.2022 Hvis bilerne skal blive grønne, må de helt store hjul drejes Hvilke økonomiske håndtag skal de folkevalgte skrue på for at flytte folk over i grønne biler? Det er et forskningsteam på Økonomisk Institut i fuld gang med at opklare.
Corona 04.04.2022 Nedlukningerne bed sig ikke fast i unges mentale helbred Unge har ikke fået et dårligere mentalt helbred efter de to corona-nedlukninger, viser nyt studie fra Københavns Universitet. Men på den korte bane var der et midlertidigt dyk.
SCIENCE FORMIDLINGSPRIS 31.03.2022 Professor bliver inspireret af husmoderforeninger og skoleelever Professor Dennis Sandris Nielsen fra Københavns Universitet vinder SCIENCE’s Formidlingspris 2022 for sin vilje og evne til at formidle sin forskning om de store samfundsperspektiver i bakterier, virus og svampe til…
Astrofysik 31.03.2022 Hubble ser den fjerneste enkelte stjerne nogensinde, i en rekordafstand på 28 milliarder lysår Ved et kosmisk sammentræf, hvor en tung galaksehob ligger i sigtelinjen mod en fjern galakse, har astronomer fra blandt andet Københavns Universitet og DTU opdaget en enkelt stjerne på tværs af det meste af det…
Celleforskning 28.03.2022 Blækspruttearme hjælper cancerceller med at invadere kroppen Med de bedste pincetter i verden kaster et forskerhold fra Københavns Universitet nyt lys over en fundamental mekanisme i alle levende celler, som gør dem i stand til at undersøge deres omgivelser og endda invadere væv.…
Kunstig intelligens 28.03.2022 Nu åbner Danmarks Pionercenter for kunstig intelligens Den 28. marts markerer Danmarks nye Pionercenter for kunstig intelligens sin officielle åbning med et event, der skal sætte fokus på, hvordan AI grundforskning kan være med til at løse nogle af samfundets største…
fødevarer 28.03.2022 Derfor driver fødevarekrisen over igen Selvom fødevarekrisen udløst af krigen i Ukraine lige nu skaber akutte problemer, er der ingen grund til panikhandlinger, vurderer fødevareøkonom Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet. De høje priser på…
MADIVÆRKSÆTTERE OG PARTNERSKABER 25.03.2022 5 bud på hvordan vi løser den grønne omstilling i fællesskab Hvis vi skal accelerere en grøn omstilling af vores madsystemer er vi nødt til at skabe stærke partnerskaber og samarbejde på tværs. Ph.d.-stipendiat Jesper Lee Jyderup kommer her med 5 gode eksempler.
Bæredygtighed 25.03.2022 Offentlige køkkener kan være nøglen til en grøn omstilling De fleste af os kender det. Vi har besluttet os for at spise mere grønt, men af alle mulige gode og dårlige grunde holder det ikke så længe, som vi havde planer om.
Regionalisering 23.03.2022 Udflytning af uddannelser kræver nye store investeringer Der vil blive færre studiepladser på Københavns Universitet i de kommende år. Det gælder blandt andet inden for fag, som er stærkt efterspurgte blandt de unge og af arbejdsmarkedet. KU skal lukke 625 studiepladser og…
Smertelindring 23.03.2022 Kan en giftig søsnegl afløse morfin? En havsnegl, der findes i Stillehavet omkring Filippinerne, kan være med til at udvikle et alternativ til vanedannende smertestillende medicin som morfin. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet.
MEDIEKRIG 21.03.2022 Ukraine bekæmper propaganda med censur Ukraine har taget nogle af de mest vidtgående eksempler på censur i brug for at forsvare sig imod Ruslands informationskrig og onlinepropaganda, viser forskningsprojekt på Institut for Statskundskab.
Geologi 18.03.2022 Ny opdagelse om jordskælv: Risikomodellerne overser en vigtig ting Jordskælv påvirker Jordens tektoniske pladers bevægelse, og det kan få betydning for fremtidige jordskælv, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Ny viden som bør indgå i de computermodeller, som i dag bruges ti…
Klima 17.03.2022 800.000 års ’klimadagbog’ viser, at planter også hjalp kloden med at optage stigende mængder kulstof i istiden Gennem forhistoriske luftbobler fanget i is har klimaforskere fra Københavns Universitet undersøgt det globale klima 800.000 år tilbage i tiden. Studiet viser at selv istidens planteliv også øgede sin produktion af bl.a…
Vulkaner 16.03.2022 Gammel is afslører stribevis af gigantiske vulkanudbrud Isboringer fra Antarktis og Grønland har afsløret gigantiske vulkanudbrud i under sidste istid. 69 af dem er større end noget udbrud set i nyere tid. Vulkanudbruddene kan gøre os klogere på, hvor følsom vores klode er…
ideologi 16.03.2022 Krigen i Ukraine er en logisk følge af Putins ideologiske kamp mod Vesten Hvis man har fulgt med i, hvad Vladimir Putin sagt og skrevet om Vesten og Rusland de sidste mange år, bør invasionen i Ukraine ikke komme som en overraskelse. Det overraskende er, hvor dårligt den ser ud til at være…
ukrainsk 11.03.2022 Få hjælp til at skrive ukrainske navne korrekt Er du også i tvivl om, hvordan du skriver ukrainske navne? Så er der hjælp at hente hos sprogforsker Thomas Olander, der har udviklet et værktøj, som kan lave korrekte danske gengivelser af ukrainske og russiske ord. Du…
Tarmen 11.03.2022 Forskere tager kvantespring hen imod at transplantere sunde stamceller i tarmen Stamcelle-transplantation i tyktarmen kan gøre mus med tyktarmsbetændelse raske. Det tegner godt for en fremtidig behandlingsform, hvor patienter med colitis ulcerosa ikke ender med stomi.
Ukraine 11.03.2022 Er Putin et lovligt militært mål? Hvad er juridisk set op og ned på konflikten i Ukraine? Få svar på helt centrale spørgsmål om Ruslands invasion af Ukraine
Klimaøkonomi 10.03.2022 Survey: Eksperter efterlyser højere priser på CO2-udledning Næsten alle akademiske eksperter anbefaler markant højere priser på CO2-udledning, viser den første globale undersøgelse af eksperters syn på ’carbon pricing’.
Fugleliv 10.03.2022 Sådan opstår nye fuglearter En stor del af den århundreder gamle strid om, hvor og hvordan nye fuglearter opstår, er nu løst. Forskere fra Københavns Universitet har leveret bevis for, at fugle i bjergområder – hvor langt de fleste af verdens arte…
Jordens historie 09.03.2022 Grønlandsk kæmpekrater opstod få millioner år efter dinosaurerne uddøde Danske og svenske forskere har nu dateret det enorme Hiawatha-asteroidekrater, som ligger begravet en kilometer under den grønlandske iskappe. Den nye datering begraver tidligere spekulationer om, at asteroidenedslaget…
sorte huller 09.03.2022 Dansk astrofysiker leverer første løsning på gåde om utrolige sorte huller Astrofysiker fra Københavns Universitet har ledet nyt banebrydende studie af, hvor og hvordan sorte huller mødes i universet og brager sammen. Forskningsresultatet, der nu er publiceret i Nature, giver den første mulige…
KLIMAFORSKERNE 08.03.2022 Grøn politolog: Ikke-statslige aktører driver nu den grønne omstilling Klimaforskerne: Portræt af politolog Michele Betsill og hendes forskning i aktørerne bag den grønne omstilling.
Sundhed 08.03.2022 Nordisk kost sænker kolesterol og blodsukker, selvom du ikke taber dig Nordisk kost er sund for os og kan forebygge en række sygdomme. Hidtil har forskere hovedsageligt tilskrevet de positive helbredseffekter, at man ofte taber sig ved at spise nordisk kost. Men i et nyt studie af forskere…
Biologi 07.03.2022 Grises grynt afslører deres følelser Vi kan nu afkode hvad grise føler. For med tusindvis af lydoptagelser fra grises liv, fra de fødes til de dør, har et internationalt hold af forskere, som de første i verden, været i stand til at oversætte grisenes gryn…
The Brain Prize 03.03.2022 Verdens største hjernepris går til KU-forsker Ole Kiehn er en af Danmarks førende hjerneforskere og modtager i dag The Brain Prize for sin banebrydende kortlægning af de neuronale netværk i hjernen og rygmarven, der aktiverer og kontrollerer vores bevægelser.
SOCIALE MEDIER 02.03.2022 Vi vil hellere latterliggøre nettets sølvpapirshatte end bygge bro Folk, der spreder misinformation på Twitter, bliver oftere korrekset gennem latterliggørelse end mødt med argumenter, viser nyt studie.
TEKNOLGI & KLIMA 01.03.2022 Neurale netværk bag sociale medier kan bruge uendelige mængder strøm Neurale netværk bruges intensivt af eksempelvis Twitter og Facebook til at anbefale indhold, der vil falde i brugerens smag. En proces, der bruger ekstreme mængder strøm og udleder meget CO2. Faktisk kan hele verdens…
SANKTIONER 28.02.2022 Invasionen af Ukraine: Hvad kan sanktioner - og hvad kan de ikke? Hvad er egentlig formålet med økonomiske sanktioner, når nu truslen om dem ikke kunne forhindre krigen i Ukraine? Vi har spurgt Jens Ladefoged Mortensen, lektor på Institut for Statskundskab.
FORSKNINGSPRIS 24.02.2022 SODAS-forsker modtager EliteForsk-pris Sune Lehmann, professor hos DTU Compute og Copenhagen Center for Social Data Science ved Københavns Universitet, modtager EliteForsk-prisen.
Planteforskning 24.02.2022 Planter forsvarer sig med smag fra pølsevognen og sushirestauranten For første gang beviser ny forskning fra Københavns Universitet, hvordan planter beskytter sig selv mod planteædere. Uselviske blade og et stærkt smagsstof, som vi kender fra bl.a. pølsevognen og sushirestauranten er en…