SNYD 20.09.2022 Slettet data og plagiat: Gymnasieelever ved ikke, hvornår de bryder regler Elever på gymnasieniveau forstår ikke, hvornår de bryder akademiske normer, viser studie. Vi skal gentænke vores ide om den snydende elev, mener forsker.
sociale medier 16.09.2022 Valgkamp på sociale medier: ikke for de unge Politikerne vil gerne i kontakt med de unge vælgere på sociale medier. Men det er først og fremmest vennerne og skolen, som engagerer de unge politisk. Både online og offline. Det konkluderer kommunikationsforsker i to…
Klimaforandringer 15.09.2022 Global opvarmning fordoblede risikoen for historisk skybrud i 2011 Forskere på Københavns Universitet har i samarbejde med DMI, og ved hjælp af detaljerede vejrmodeller, vist en klar sammenhæng mellem temperaturstigninger og det ekstreme skybrud over Købehavn i juli 2011. Ny metode, de…
Religion 13.09.2022 Millioner af landmænd sætter deres lid til Gud, når de skal tage beslutninger En udbredt tro blandt millioner af småbønder i et af verdens fattigste lande er, at Gud bestemmer deres udbytte. Det viser et studie, som har undersøgt koblingen mellem religiøsitet og økonomiske beslutninger. Resultate…
repræsentation 12.09.2022 Kønsbalancen i den danske kunstverden er fortsat overraskende skæv En aktuel dataundersøgelse af kønsrepræsentation og synlighed i danske og nordiske kunstinstitutioner viser betydelig ulighed.
Planter 08.09.2022 Kornsorter med lange og korte rødder skal samarbejde for at overvinde tørke Nogle henter vand dybt nede i jorden, mens andre suger næring til sig i overfladen med brede rodnet. Marker med en blanding af korn med forskellige egenskaber kan være fremtiden for landmanden for at beskytte afgrøderne…
Kræft 06.09.2022 Tre proteiner samarbejder så kræft spreder sig. Nu kan de måske stoppes Med ny teknologi er det muligt at undersøge proteiner, der er tusind gange mindre end bredden af et menneskehår. Nu kan forskning baseret på den teknologi måske føre til ny behandling af nogle de farligste kræftformer.
award 06.09.2022 Årets underviser: En levende legende i glitterjakke og gladiatordragt He is a living legend in his department – known to occasionally sport a gladiator costume or sequin jacket and electric guitar. Not a speck of dust has settled on this epic lecturer after 38 years of teaching. To the…
bevilling 01.09.2022 Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt…
Rumfart 31.08.2022 Iltfabrik til bemandede missioner på Mars består første store test Nye resultater fra Mars' overflade viser, at iltmaskinen MOXIE, som danske forskere fra bl.a. Københavns Universitet er dybt involveret i, har bestået det første års test. En større udgave vil sandsynligvis kunne bruges…
Mikrobiologi 30.08.2022 Krigeriske genetiske parasitter kan føre til nye forsvar mod farlige bakterier Plasmider - en type selvstændige genetiske parasitter i bakterier, bærer et hidtil ukendt våbenarsenal af ”genværktøjet” CRISPR-Cas, som de især bruger til at bekrige andre plasmider med, viser forskning fra Købehavns…
undervisningspris 29.08.2022 Bente Kiens er forskeren, der oprigtigt ser det som et privilegium at undervise Professor Bente Kiens modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris 2022 og hædres for sit ekstraordinære bidrag til at udvikle nytænkende undervisning, der gennem mange år har skabt stort engagement…
Arbejdsliv 24.08.2022 Vil du være en bedre chef? Så bo tættere på arbejdet Når chefer bor i nærheden af arbejdspladsen, gavner det både de ansatte og virksomheden. Det viser et nyt, internationalt forskningsprojekt, der er baseret på data fra Danmark.
Natur 23.08.2022 Nye afsløringer om mystisk urfisk: Derfor svømmer den rundt på hovedet En tur i scanneren på Skejby Sygehus har kastet nyt lys over den mystiske urfisk Coelacanth – en af verdens mest sjældne fisk. Forskere fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har haft Danmarks eneste eksemplar…
Sundhed 18.08.2022 Flere danskere kvittede cigaretterne under COVID-pandemien Danske rygere købte mindre tobak, og flere end normalt stoppede med at ryge under COVID-pandemien, viser ny forskning fra Københavns Universitet. Et overraskende resultat, da vores mentale sundhed og motionsvaner blev…
Arktis 17.08.2022 Populær forskningsstation i Grønland genåbner: Klimaforskere fra hele verden står i kø for at bruge den Forskning i det arktiske klima er i mere end 100 år blevet indsamlet og gemt på Københavns Universitets nordligste forskningsstation, Arktisk Station. Stationen er netop genåbnet efter en gennemgribende modernisering og…
Kæledyr 11.08.2022 Den moderne familiehund kæmper en ensom kamp Separationsangst og adfærdsproblemer. De danske hundes væsentligste problemer er ikke længere manglende dyrlægebesøg eller fejlernæring, som det var for 100 år siden. Det er derimod vores tårnhøje forventninger til dem,…
Optag 2022 28.07.2022 Færre er blevet optaget – men flere har fået deres førstevalg 7.161 ansøgere får den 28. juli tilbudt en studieplads på en af Københavns Universitets bacheloruddannelser. Det er et fald på 6 procent i forhold til 2021. Til gengæld bliver lidt flere optaget på deres førsteprioritet…
Forbrug 22.07.2022 Kviklånere har bestemte personlighedstræk Forbrugslån med høje omkostninger, ofte kaldet kviklån, er kontroversielle og genstand for megen debat. Men hvem tager typisk et kviklån – og hvad bruges pengene på? Det har økonom Emil Toft Hansen undersøgt.
Biologi 21.07.2022 Når du googler ordet ’flåt’, hjælper du videnskaben Vores viden om udviklingen i flåtbårne sygdomme er yderst begrænset og meget svær at skaffe. Men et nyt studie viser, at vores søgninger på Google kan være vejen til at holde bedre øje med både flåter og andre effekter…
Insekter 15.07.2022 Svamp får raske hanfluer til at parre sig med kadavere En særlig svamp overlever ved at ’forhekse’ hanfluer til at parre sig med døde hunfluer. Tiltrækningen bliver større, jo længere tid hunflue-kadaverne har ligget og rådnet. Sådan lyder konklusionen i et nyt studie ledet…
Biodiversitet 11.07.2022 Ny rapport om biodiversitet: Danmark skal have værdien af natur ind i finansloven Danmark er milevidt fra at indfri de vedtagne mål for vores natur og biodiversitet. Hvis vi skal rette op på både den danske og globale biodiversitetskrise, skal vi i gang med at opgøre værdierne af vores natur og…
mindfulness 08.07.2022 Filosof: Mindfulness hviler på tvivlsomt filosofisk fundament Mindfulness er i dag en af de mest udbredte terapiformer til personer, der lider af fx stress, og mange har stor glæde af den. Men de filosofiske antagelser, som mindfulness baserer sig på, er tvivlsomme og bør ikke ude…
Bevilling 06.07.2022 Matematik og datalogi kan gøre os klogere på pandemier. Nu har KU-professor fået en bevilling til at gøre netop det Kan man bygge en matematisk model, der beskriver, hvordan sygdomme spreder sig, og hvordan man stopper dem? Det vil professor Samir Bhatt fra Københavns Universitet, og nu har han fået The Schmidt Science Polymaths…
Søgetal 2022 05.07.2022 Årets ansøgertal: Lille fald – men stadig det mest populære universitet Københavns Universitet oplever lige som resten af sektoren et fald i ansøgere i forhold til corona-årene 2020 og 2021. Enkelte uddannelser er dog gået frem.
Vold mod børn 28.06.2022 For få børn bliver undersøgt for skader trods af mistanke om vold Kun i et fåtal af sager, hvor politiet mistænker, at børn er udsat for vold, bliver de undersøgt for skader. Ny rapport fra Retsmedicinsk Institut tyder på, at man overser børn, der kan være udsat for vold. ”For os er…
Udholdenhed 27.06.2022 Svedtransport og genial affjedring fik urmennesket i den gule førertrøje For 2 millioner år siden brugte Homo erectus sin uovertrufne udholdenhed til at udmatte antiloper på savannen. I dag udnytter vi vores forhistoriske genetik til at gennemføre verdens hårdeste cykelløb. Tour de France er…
Sundhed 24.06.2022 Det sker der i kroppen, når du cykler 200 kilometer om dagen Hvad sker der med kroppen, når man kører Tour de France? Læs Jørn Wulff Helges svar her.
Kunstig intelligens 24.06.2022 Styr din PC med tankens kraft Ny software er i stand til at redigere billeder med elektriske signaler fra brugerens hjerne som det eneste input. Det åbner for en helt ny form for kunstig intelligens.
Klima 23.06.2022 Kan du se Tour’en med god klimasamvittighed? Hvor slemt er klimaaftrykket fra store enkeltbegivenheder som Tour de France? Professor i transportøkonomi Mogens Fosgerau er ikke i tvivl.
Tour de France 23.06.2022 Provinsbyerne sigter internationalt med events – og opnår lokal effekt Det er ikke kun i København, at internationale events som Tour de France gør deres indtog. Også danske provinsbyer vil have del af festen. Ny forskning viser, at det bl.a. handler om at skabe lokal sammenhængskraft.
Klimaforskerne 16.06.2022 Den grønne mad skal ind på rygraden – uden løftede pegefingre En af de største barrierer for en mere klimavenlig madkultur i Danmark er hverdagens mange benspænd. Det mener professor Bente Halkier, som forsker i hverdagsliv.
Kvantevidenskab 16.06.2022 ”Det kan ikke gå hurtigt nok”: Snart åbner Danmarks første uddannelse i kvanteinformationsvidenskab Kvanteteknologier står på spring verden over, og efterspørgslen på kvanteeksperter er allerede stor i flere brancher. Derfor åbner Københavns Universitet Danmarks første uddannelse i kvantevidenskab i samarbejde med DTU…
Sociale medier 14.06.2022 Instagram trækker mødre både op og ned Påvirker SoMe-profiler om børns udvikling og forældreskab mødre positivt eller negativt? Begge dele, er forskere fra Institut for Psykologi kommet frem til.
historie 13.06.2022 Danmark bliver førende inden for data om historiske livsforløb Forskere fra Københavns Universitet, Rigsarkivet og Københavns Stadsarkiv bygger historiske livsforløb for alle danskere fra 1787 til 1901. Med 64 millioner digitaliserede personregistreringer fra folketællinger,…
fødevarer 09.06.2022 Gule ærter viser lovende resultater som planteost Mennesket har fremstillet oste af mælk i århundreder. Men klimaforandringer og fokus på bæredygtighed får os til at se mod planteriget, når vi skal udvikle ost til fremtidens behov. Forskning fra Københavns Universitet…
grundforskning 07.06.2022 Nyt forskningscenter skal undersøge, om psykiske lidelser er universelle Er den menneskelige psyke ens på tværs af kulturer? Og oplever vi mennesker psykiske lidelser på samme måde, uanset hvilke sprog vi taler? Det er nogle af de grundlæggende spørgsmål, det nye Centre for Culture and the…
GRØN OMSTILLING 02.06.2022 Nyt pionercenter baner vejen for den grønne omstilling i landbruget Et nye pionercenter blev indviet den 1. juni 2022. Centret skal udvikle grundlæggende forskningsdrevne løsninger til brug for den grønne omstilling i landbruget. Det bliver det første center i verden, der på tværs af…
Socialområdet 01.06.2022 Udsatte børn skal håbe på hjælp i januar Forskere fra Økonomisk Institut har fundet en sammenhæng mellem kommunale budgetkrav og børneindsatser. I værste fald står skrappe budgetregler i vejen for socialpolitiske principper.
Fuglearter 30.05.2022 Nu ved forskere, hvor australske kæmpe-æg stammer fra En årelang forskerstrid om, hvilket dyr, der er moder til forhistoriske kæmpeæg fra Australien er løst. I et nyt studie viser blandt andre KU-forskere nemlig, at der kun kan være tale om et helt særligt andedyr, der…
ATMOSFÆREN 26.05.2022 Ny type af ekstremt reaktive stoffer i atmosfæren En helt ny klasse af superreaktive kemiske forbindelser er for første gang opdaget under atmosfæriske forhold. Forskere fra Københavns Universitet har, i tæt samarbejde med internationale kolleger, påvist dannelsen af…
Astrofysik 25.05.2022 Dansk fysikstuderende vender op og ned på stjernehimlen Den 23-årige fysikstuderende Albert Sneppen kommer nu med et nyt banebrydende resultat om stjerner i fjerne galakser, der kan ændre vores syn på en lang række astronomiske fænomener, såsom dannelsen af sorte huller,…
Kromosomer 24.05.2022 Hvorfor rammes nogle kvinder af gentagne aborter? Studie kan muligvis give svar Kromosomfejl er den hyppigste årsag til ufrivillig abort, men det kan være svært at diagnosticere. Nu har forskere fra Københavns Universitet udviklet en metode, som kan gøre os klogere på kromosomfejl og -ændringer.
KULTURADFÆRD 24.05.2022 Wagner eller Adele? Generne spiller ind på vores kulturelle smag Den genetiske arv er ikke kun med til at bestemme vores køn, højde og andre fysiske karakteristika. Ny forskning viser, at generne også har indflydelse på vores kulturelle præferencer og vaner.
Planeter 23.05.2022 Planeter omkring dobbeltstjerner som mulige hjemsteder for liv i rummet Knap halvdelen af stjernerne med samme størrelse som Solen er dobbeltstjerner. Forskningsresultater fra Københavns Universitet tyder på, at planetsystemer dannes på en helt anden måde omkring dobbeltstjerner end omkring…
Drivhusgasser 23.05.2022 Nye målinger fra Nordsverige viser mindre udledning af metan end frygtet De fleste ved, at når permafrosten tør, kan det medføre en betydelig frigivelse af metan. Nu viser ny forskning, at frigivelse af metan kan blive ti gange mindre ved netop en optøning. Arbejdet er udført af en…
Forplantning 23.05.2022 Svært overvægtige mænd kan fordoble antallet af sædceller Mænd med svær overvægt kan fordoble antallet af sædceller, hvis de taber sig og vedligeholder vægttabet. Det konkluderer forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital i nyt studie.
PLANTER OG SVAMPE 20.05.2022 Sådan indtog planter landjorden Forskere fra Københavns Universitet kaster nyt lys over, hvordan det lykkedes planter at indtage landjorden. De har påvist hvilke to gener, der er essentielle for at planter kan forsvare sig mod svampe der angriber, og…
Ny teknik 19.05.2022 Banebrydende metode kan afsløre kræftsvulsternes svagheder Forskning fra Københavns Universitet viser, at 'Deep Visual Proteomics' kan vise kræftsvulsters svagheder.
VAGTSKIFTE 19.05.2022 Ny prorektor: "Mål mig på, hvor mange der møder op i KU-T-shirt." Prodekan for uddannelse på Det Juridiske Fakultet, Kristian Cedervall Lauta, indtager rollen som prorektor for uddannelse på Københavns Universitet, og han har en drøm.