MENTAL SUNDHED 23.02.2022 Kongeligt besøg sætter fokus på de mindste børns psykiske udvikling Den britiske hertuginde af Cambridge besøgte Københavns Universitet for at lære mere om danske erfaringer med at fremme mental sundhed blandt spæd- og småbørn og deres forældre.
Robotteknologi 22.02.2022 Ny robot hjælper mejerister med at lave havarti og danbo Verdens første osterobot har set dagens lys og hjælper netop nu et dansk mejeri med at kvalitetssikre sine oste. Robotten kan spare mejeristerne tid og penge og kan også bidrage til en mere bæredygtig produktion på sigt…
Klimaforandringer 21.02.2022 290 millioner nye byboere gavner Kinas klimaregnskab Stik modsat hvad man tror, har den massive migration fra land til by vist sig at have en positiv virkning på Kinas CO2-lager. Urbanisering kan ligefrem være en del af opskriften på at blive klimaneutral. Det er…
Insekter 21.02.2022 Insekters vingeslag skal fortælle os hvordan det går med biodiversiteten Insektbestandene går tilbage verden over med store konsekvenser for vores økosystemer, uden vi helt ved hvorfor. Men med en ny algoritme fra Københavns Universitet kan vi nu langt bedre følge med i, hvordan det står til…
kulturarv 18.02.2022 Forskere kan nu opgøre tabt kulturarv på samme måde som truede dyr En statistisk model, som biologer bruger til at estimere antallet af dyre- og plantearter i et område, kan også bruges på kulturarvsgenstande: Et nyt studie i tidsskriftet SCIENCE viser ved hjælp af modellen, at cirka 6…
Fedtvæv 17.02.2022 Velfungerende fedt er måske nøglen til færre skavanker som gammel Vores fedtvæv spiller en vigtig rolle for vores sundhed. Men fedtvævet mister sin funktion med alderen, og det kan føre til bl.a. type 2 diabetes, overvægt og cancer. Et højt motionsniveau livet igennem ser dog ud til a…
Uddannelse 17.02.2022 Sådan vælger du den rigtige uddannelse Skal du læse naturvidenskab, eller er du mere interesseret i humaniora? Orker du at pendle til studiet hver morgen, og kan du egentlig bedst lide gruppearbejde eller solo-afleveringer? Bliv klogere på dit uddannelsesval…
HJERNEN 16.02.2022 Strøm dybt ind i hjernen skal forbedre parkinsonbehandling Nyt studie kan hjælpe læger med at optimere behandlingen af parkinsonpatienter og dermed forhåbentligt lindre bevægelsesrelaterede symptomer.
Kriminalitet 16.02.2022 Utålmodige og risikovillige mennesker bliver oftere kriminelle Et nyt studie publiceret i det prestigefyldte tidsskrift PNAS bekræfter formodningen om, at risikovillige, utålmodige og selvcentrerede mennesker er mere tilbøjelige til at begå kriminalitet.
landbrug 16.02.2022 Medicinrester i slam og møg har ikke den frygtede effekt Medicinrester og husholdningskemikalier i spildevandsslam og komøg har ikke en påviselig giftig virkning i landbrugsjord, viser 14 år lange eksperimenter fra Københavns Universitet. Samtidig giver kogødning og slam fra…
Kemikalier 11.02.2022 Sportsdrikkedunke afgiver hundredvis af kemikalier Forskere fra Københavns Universitet har fundet flere hundrede forskellige kemiske stoffer i postevand, som er blevet opbevaret i sportsdrikkedunke af blødt plast. Flere af stofferne er potentielt sundhedsskadelige. Der…
ØL 10.02.2022 Forskere har knækket koden til at lave alkoholfri øl uden den vandede smag Endelig har forskere fundet en måde at brygge alkoholfri øl, der smager af rigtig øl og hverken er vandet eller flad. Samtidig er metoden markant mere bæredygtig, end de eksisterende brygge-teknikker. ”Det er en…
Celleforskning 07.02.2022 Forskere får unikt indblik i cellers indre liv Cellers indre skifter konstant form og det begrænser vores forståelse af dem til det øjebliksbillede vi bl.a. ser i et mikroskop. Men med en ny computermodel fra Københavns Universitet kan forskere nu bedre forudsige,…
ligestilling 04.02.2022 Også i ’kvindefag’ har mænd langt større chance for at blive ledere Hvis du er mand og arbejder som sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver eller folkeskolelærer – fag, hvor kvinder er markant overrepræsenterede – har du stadig langt større sandsynlighed for at blive leder end dine…
Konference 04.02.2022 Kronprinsessen åbner center med opfordring til at søge brede løsninger Det nye, tværfakultære Crown Princess Mary Center åbnede den 2. februar ved en konference på Søndre Campus.
Ny viden 03.02.2022 Babyer følger loyalt de voksne – også når de selv ved bedre Når små børn leder efter skjulte genstande, søger de videre, hvis voksne siger, at de ikke har fundet alle genstande – også selvom de ved selvsyn ved, at det ikke kan være rigtigt.
bygninger 02.02.2022 Redningskrans til kuldsejlet universitetsbyggeri Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen lover, at Københavns Universitet ikke kommer til at stå alene med ekstraregningen for den forsinkede og skandaleramte Niels Bohr Bygning.
Forlængelse 31.01.2022 Dekan fortsætter ved roret Et enigt ansættelsesudvalg med rektor Henrik C. Wegener spidsen har besluttet at genansætte Jacob Graff Nielsen i stillingen som dekan for Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.
talent 28.01.2022 Memes, alger på Mars, angst og p-pillers påvirkning af stress hos kvinder. Årets Forskerspirer er nu kåret Forskerspirerpriserne 2021 fredag den 28. januar uddelt til fire talentfulde gymnasieelever. Priserne blev uddelt på Københavns Universitet med deltagelse af forsknings- og uddannelsesminister Jesper Petersen og…
Røntgenteknologi 26.01.2022 Røntgenstråler skal gøre fremtidens plantekost mere velsmagende Røntgenstråler kan bruges til at kigge ind i de mindste dele af vores fødevarer, og give os ny viden om, hvad der gør, at for eksempel yoghurt føles blød i munden, og hvad der skal til for, at chokolade får det helt…
Hovedpine 26.01.2022 Overset folkesygdom: Titusinder har problemer på arbejdet Personer med migræne eller hyppig hovedpine har nedsat arbejdsevne på især tre områder, viser nyt studie. Forskerne håber, den nye viden kan bidrage til, at arbejdspladser i højere grad kan tilpasse sig hovedpineramte.
Finans 24.01.2022 Forskere skal gøre os klogere på forsikring og pension Med 45 millioner kroner over de næste 12 år lander Københavns Universitet en historisk stor aftale om mere forskning og uddannelse inden for forsikrings- og pensionsområdet, som skal komme kunderne til gavn.
Hjernen 20.01.2022 Fire universiteter og Lundbeckfonden sætter turbo på dansk hjerneforskning og talentudvikling med nyt neuroakademi Med en programbevilling fra Lundbeckfonden på 187 mio. kr. er rammerne sat for en ny, ambitiøs vækstdynamo for neurovidenskab i Danmark – Neuroscience Academy Denmark (NAD).
iværksætteri 20.01.2022 KU booster iværksætteri med millioninvestering Investeringsselskabet UCPH Ventures skal medinvestere i nye virksomheder, der vokser ud af KU’s egne forskningsmiljøer.
Epigenetik 19.01.2022 Du kender det fra din træning. Nu kan det måske give ny viden om medicin mod kræft Specielle enzymer kan fjerne mælkesyremarkører, viser ny forskning. Fundet kan potentielt give en dybere forståelse af kræftmedicin og belyse, hvordan blandt andet motion påvirker menneskers epigenetik.
Geologi 17.01.2022 Den tidlige Jord opførte sig måske mere som Venus Nyt studie fra Københavns Universitet sandsynliggør, at der var en anden form for tektonik på Jorden for 3,7 milliarder år siden, og at den måde, jordskorpen blev dannet og opførte sig på, var helt anderledes end i dag.
Ulighed 13.01.2022 Når mænd bliver skilt eller bor alene, rammer det deres sundhed – mere end for kvinder Nyt studie fra Københavns Universitet øget risiko for inflammation hos mændene sammen med partnerbrud og det at bo alene i mange år.
sprogforskning 11.01.2022 Nyt online navneleksikon fortæller de danske navnes historie Sprogforskere fra Københavns Universitet har i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab udviklet det første videnskabeligt baserede online navneleksikon – Dansk Navneleksikon. Her kan danskerne finde…
digitalisering 11.01.2022 KU opretter nyt center for forskning i digitale fodspor De digitale muligheder for at spore information om sundhed, interesser, lokalitet eller dit daglige antal skridt bliver flere og flere. Nu skal et nyt humanistisk forskningscenter på Københavns Universitet undersøge,…
DNA 06.01.2022 Hvilke dyr findes der lige her? Nu kan forskere støvsuge svaret ud af den blå luft Med en ny teknik kan forskere støvsuge dyrs DNA fra luften og afdække, hvilke dyrearter der findes i nærheden. Forskerne regner med, at den blandt andet kan bruges til at kortlægge truede og invasive dyrearter.
BEVILLING 06.01.2022 Udvikler babyer 'i sync' med deres forældre bedre sociale kompetencer? I et nyt projekt støttet af Carlsbergfondet vil professor i psykologi Victoria Southgate måle graden af såkaldt synkron hjerneaktivitet hos forældre og børn, mens de interagerer.
Bevillinger 05.01.2022 Ny intervention skal styrke indsatsen mod diabetes i Vietnam Som ét af fire nye projekter støttet af Udenrigsministeriet med forskere fra Institut for Antropologi vil et stort sundhedsantropologisk projekt forstærke kampen mod diabetes blandt gravide kvinder i Vietnam.
Forbrugeradfærd 03.01.2022 De sunde indkøbsvaner topper allerede i januar Januar er år efter år den måned, hvor vi køber de sundeste varer i supermarkedet, viser nye tal fra Københavns Universitet. Måske fordi mange lige har lavet et nytårsforsæt om en sundere livsstil. Men tallene viser også…