Samskabelse 03.01.2025 Ny guide skal hjælpe lokale landskabsprojekter på vej Det danske landskab står foran historisk store omlægninger som svar på klima-, miljø- og biodiversitetskrisen. Nu har forskerne fra projektet Lokale Landvindinger lavet en guide til projektledere.
plantebaserede fødevarer 12.12.2024 Kemiske reaktioner gør plantedrikke fattige på næring En analyse af indholdet i plantebaserede drikke viser, at de har én ting tilfælles: De er fattigere på protein og essentielle aminosyrer, end komælk er. Forklaringen ligger i den omfattende forarbejdning, hvor kemiske…
GRØN ENERGI 05.12.2024 Forskere: Staten skal frem med pisken, hvis Power-to-X skal blive en reel klimaløsning På trods den store hype af Power-to-X mangler langt størstedelen af verdens annoncerede brintprojekter finansiering. Markedet er alt for risikabelt, synes aktørerne. Samtidig er der mange potentielle faldgruber. Der er…
Rapport 04.12.2024 Høretab: Den sociale isolation er ofte det største handicap En ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på behovet for at styrke de uformelle fællesskaber blandt mennesker med nedsat hørelse.
Hæder 27.11.2024 To kommunikationsforskere modtager Tietgenprisen 2024 Sofie Flensburg og Signe Sophus Lai fra Københavns Universitet er årets modtagere af Tietgenprisen. De to kommunikationsforskere har sammen kortlagt de digitale infrastrukturer, som vi alle - erhvervsliv, velfærdssamfun…
Arbejdsliv 25.11.2024 Seniormedarbejdere gider ikke flere dårlige kurser Seniormedarbejdere spiller en vigtig, men også ofte overset, rolle på arbejdspladsen. En gruppe etnologer har undersøgt kompetenceudvikling blandt seniorer, og undersøgelsen, der bliver præsenteret på en konference i…
KOST 20.11.2024 Forskere fjerner den grynede følelse i munden: Sådan får vi nemmere ved at spise fiberrigt Vi spiser alle sammen for få fibre, og hvis vi skal lave om på det, kræver det at vi rent faktisk kan lide at spise dem. Fødevareforskere fra Københavns Universitet har opfundet en ’forklædning’, der løser problemet med…
DIAGNOSER 20.11.2024 De yngste piger i klassen får oftere ADHD-medicin Studerende fra økonomi påviser, at de yngste piger i en skoleklasse er mere tilbøjelige til at blive behandlet for ADHD.
KVINDELIG SUNDHED 19.11.2024 Døtre gør en forskel: Lægers familieliv påvirker kvinders sundhed Mandlige læger, som har døtre, er mere opmærksomme på kvindespecifikke sundhedsproblemer, hvilket fører til bedre sundhedsresultater for deres kvindelige patienter viser ny forskning fra Økonomisk Institut.
Gaming 18.11.2024 Myten om junkfood-spisende gamere handler faktisk om social sult – og om køn Gamere forbindes ofte med usunde madvaner, ringe husholdningsdisciplin, og nogle gange en asocial livstil. Førstnævnte fordomme om gamerne holder faktisk stik et stykke af vejen, men ikke helt af de grunde, vi troede.…
gaming og gambling 18.11.2024 Unge investerer i risikable finansielle produkter - og det begynder med computerspil For børn og unge – og især drenge og unge mænd – er finansielle investeringer blevet en del af hverdagen. Igennem computerspil og på sociale medier bliver unge eksponeret for gamblingsmekanismer, højrisikable…
medieforskning 14.11.2024 TV 2's og DR's streamingplatforme går under politikernes radar Selv om en stor del af danskernes medieforbrug i dag foregår på streamingplatforme, interesserer politikerne og medierne sig ikke for, hvilket indhold DR og TV 2 prioriterer på deres streamingkanaler. Det siger…
Sportspsykologi 07.11.2024 Danske elitetrænere ser medfølelse som en vej til bedre præstationer Potentialet ved at bruge ’compassion’ som redskab i elitesport er stort, både for den enkelte udøver og målt på sportslige resultater. Det vurderer danske toptrænere i et nyt studie.
opmærksomhed 07.11.2024 Vores opmærksomhed er ikke ødelagt – den virker næsten for godt Mobiltelefonen får ofte skylden for at drukne os i information og stjæle vores opmærksomhed. Men det er snarere vores indre belønningssystem, som telefonen og techfirmaerne udnytter, viser ny forskning fra Københavns…
Biodiversitet 23.10.2024 AI kan nu være vores øjne og ører i skoven og under vandet Lyde fra dyrelivet kombineret med kunstig intelligens kan revolutionere overvågningen af biodiversitet både på land og i vand, lyder det fra forskere fra Københavns Universitet. Ved at analysere lyde fra dyrelivet kan A…
Mikrobiom 15.10.2024 ’Vegetariske’ laks kan være vejen til bedre sundhed for mennesker og fisk Vegetarisk foder til blandt andet laks skal hjælpe med at gøre produktionen af laks mere bæredygtig. Det kan give bedre fisk til aftensmaden, men viden om tarmflora kan også få betydning for mere bæredygtigt foder til…
Forebyggelse 09.10.2024 Nyt nationalt videnscenter vil styrke småbørns psykiske sundhed Med tre store fondsbevillinger etablerer Institut for Psykologi og Statens Institut for Folkesundhed ved SDU et videns- og kompetencecenter, der skal fremme 0-5-åriges trivsel og mentale udvikling.
Madspild 26.09.2024 Privatøkonomien betyder mere end klimaet, når vi taler om madspild Et flertal af danskerne siger, at de er enige i, at det er vigtigt at reducere madspild for at beskytte klimaet. Men noget tyder på, at det ofte er pengepungen, der bestemmer, når det kommer til stykket. Det er en af…
LIGHED 25.09.2024 Rige som fattige er villige til at betale for mere lighed I begge ender af indkomstskalaen vil modstandere af ulighed betale for at udligne økonomiske forskelle i samfundet – så længe det sker i offentligt regi. Det viser et nyt studie fra Center for Economic Behavior and…
Følelser 25.09.2024 Føler du skyld eller skam? Følelserne afslører hvor meget vi går op i miljøet Grønne valg om klima, miljø og bæredygtighed er i hverdagen påvirket af skyld -og skamfølelse, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Om man føler det ene eller det andet hænger sammen med hvor miljøbevidst, ma…
Skolegang 12.09.2024 Fagsprog, fastlåste former og elevroller kvæler engagementet i naturfag Når skolebørn for alvor skal til at prøve kræfter med naturfag i 6.-7. klasse, møder de op til fastlåste undervisningsformer, sproglige koder og nulfejlskultur. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet, som ogs…
miljø 11.09.2024 Hvor giftige er de? Forskere undersøger miljøkonsekvenserne af bioteknologiske sprøjtemidler Bioteknologiske sprøjtemidler er på mange måder et lovende alternativ til traditionelle pesticider. Men faktum er, at vi ikke ved ret meget om, hvor giftige de er for hverken mennesker eller miljø. Den viden vil et nyt…
Bier 26.08.2024 Næsten erklæret uddød: Yderst sjælden bi genopdaget efter 50 år Et forskerhold fra Københavns Universitet har genopdaget den udryddelsestruede overdrevsvejbi i Jægerspris på Nordsjælland. Bien er sidst set i Danmark i 1973 og ville om få år være erklæret nationalt uddød. Fundet pege…
Optag 2024 26.07.2024 Københavns Universitet siger velkommen til 7.215 nye studerende og to nye uddannelser Lidt over midnat den 26. juli blev 7.215 nye studerende tilbudt en plads på en af Københavns Universitets bacheloruddannelser.
Planter 04.07.2024 Underjordisk anlæg er det første i Danmark: Nu kan forskere nærstudere planters rødder helt tæt på I en 24 meter lang tunnel under jorden kan forskere fra Københavns Universitet fremover komme i øjenhøjde med planters rødder. Rodtunnelen er den første og eneste af sin slags i Danmark og skal give forskerne mere viden…