Big Data 27.04.2021 Big Brother er nogle gange dummere end vi tror Ny forskning rejser spørgsmål om værdien af digital overvågning og ’big data’. Faktisk kan traditionelle former for data, der er mindre indgribende over for den enkeltes privatliv, være bedre til at forudse vores adfærd…
Forlængelse 11.03.2021 Rektor fortsætter til 2025 Der vil stadig stå Henrik C. Wegener på navneskiltet ved rektorkontoret på Københavns Universitet de næste fire år.
Konference 24.02.2021 Københavns Universitet samler antropologer fra hele verden for at diskutere kroniske lidelser Med tæt på 500 deltagere bliver konferencen Chronic Living den 4.-6. marts én af de største sundhedsantropologiske begivenheder nogensinde.
Lav mobilitet 23.02.2021 Børnene er igen låst fast i deres forældres uddannelsesspor På 20 år er betydningen af den sociale arv vokset kraftigt på uddannelsesområdet og er i dag på niveau med USA trods vores gratis uddannelser og SU.
Forskning 12.02.2021 Få ’eliteforskere’ dominerer i stigende grad forskningslitteraturen En lille international elite af forskere bliver stadigt mere citeret i videnskabelige tidsskrifter, viser et nyt sociologisk studie.
Uddannelser i udvikling 10.02.2021 Olivia skaber værdi for et af verdens største rådgivningshuse Antropologistuderende Olivia skriver sit speciale i samarbejde med PwC, et af verdens største revisions-, skatte- og rådgivningshuse, hvor hun samtidig er ansat som studentermedhjælper.
DATALOGI 05.02.2021 Computer fortæller om man dør af COVID-19 Ved hjælp af patientdata kan kunstig intelligens med 90 procent nøjagtighed vurdere, om folk vil dø af COVID-19 eller ej, viser ny forskning fra Københavns Universitet. BMI, køn og højt blodtryk er blandt de tungest…
Uddannelse 03.02.2021 Ny enhed på Københavns Universitet skal forske i børn og undervisning Med en bevilling fra Børne- og Undervisningsministeriet skal forskere på tværs af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet styrke forskningen i, hvordan forældrebaggrund og ulighed påvirker børns uddannelse.
dekanansættelse 29.01.2021 Kirsten Busch Nielsen fortsætter som dekan Efter otte måneder som konstitueret dekan for Det Humanistiske Fakultet er Kirsten Busch Nielsen blevet ansat i stillingen for de kommende fem år.
Klimaløsninger 05.01.2021 Vi vil have folk til at vælge grønt En samtale omkring spisebordet på et kollegieværelse kickstartede hurtigt en brainstorm om, hvordan man som studerende kan reducere CO2-emissioner gennem valg af madvarer og bidrage til løsningen af klimakrisen.
fødevarevidenskab 23.12.2020 Danske og kinesiske tunger smager broccoli og chokolade forskelligt Studier fra Københavns Universitet viser, at danskere ikke er lige så gode til at smage bitre smage som kinesere. Forskningen tyder på, at det hænger sammen med, at danskeres og kineseres tunger er anatomisk forskellige…
BEVILLING 17.12.2020 Nyt tværfagligt forskningsprojekt vil skabe unik indsigt i de juridiske processer omkring asylbehandling I mange år har de europæiske asylsystemer været lidt af en "black box” for både ansøgere og fagpersoner. Til trods for årtier med harmonisering af regler og international retspraksis er det stadig sådan, at asylansøgere…
UDDANNELSE 08.12.2020 Forskere: Drop idéen om, at flere arbejdstimer på studiet er garant for højere kvalitet Flere danske universiteter har et økonomisk incitament til at sikre, at deres studerende bruger mange timer på studierelaterede opgaver. Men antallet af arbejdstimer hos de studerende er ikke nødvendigvis garant for…
talent 01.12.2020 Projekter om inkontinens, salttolerante afgrøder, indbildningskraft og genbrugstøj bliver årets forskerspirer Årets forskerspirer blev fejret i festsalen på Københavns Universitet tirsdag den 1. december.
Projektforløb 25.11.2020 Alina møder virkeligheden, når hun HIV-tester i Warszawa HIV-smitte er et stigende problem i Polen. I fem uger er Alina og hendes hold i Warszawa, hvor de studerende sammen med lokale NGO’er tester borgere for HIV-smitte.
BEVILLING 23.11.2020 Prestigefuld bevilling til ny forskning i mere effektive offentlige indkøb Nyt forskningsprojekt skal sikre klarere regler, ligebehandling og bedre konkurrence for de milliardstore indkøb den offentlige sektor hvert år står for. Projektet har modtaget to bevillinger på samlet 9,4 millioner…
Mobilitet 19.11.2020 Forskere sætter menneskers bevægelsesmønstre på ny formel Forskere ved DTU og KU har udviklet en model, som både giver ny viden om mobilitet og bygger bro mellem natur- og samfundsvidenskab. Modellen er netop offentliggjort i Nature.
Virksomhedssamarbejder 18.11.2020 Carlsberg hylder Nicolines læskedrik Virksomhedssamarbejde er en del af Nicolines uddannelse. Hun er til eksamen med sin læskedrik, og Carlsberg sidder for bordenden.
Studietrivsel 09.11.2020 Fem anbefalinger skal styrke studietrivsel Nye anbefalinger, en overordnet definition for god studietrivsel og kommende trivselsfremmende projekter. Det er resultaterne af den tænketank prorektor Bente Stallknecht nedsatte sidste år.
kunstig intelligens 05.11.2020 Verdens proteinforskere får nu tiltrængt hjælp fra dansk AI-værktøj At sortere kæmpe datamængder er en flaskehals i proteinforskning – et felt, som bl.a. er afgørende for at udnytte genteknologien CRISPR og forstå sygdomme som cancer, Alzheimers og Parkinsons. Nu har forskere fra…
kunstig intelligens 03.11.2020 Studerende opfinder værktøj, der forudsiger algoritmers CO2-aftryk I forskerkredse anslår man, at kunstig intelligens - som ellers er udpeget som et effektivt våben mod klimaforandringer - bliver en af de største CO2-syndere, hvis den nuværende tendens fortsætter. For at skabe…
Ny prorektor 30.09.2020 Professor i sociale data bliver prorektor Professor David Dreyer Lassen tiltræder 1. januar en nyoprettet stilling som prorektor ved Københavns Universitet. Han skal blandt andet stå i spidsen for forskning, innovation og de overordnede relationer til fonde og…
BEVILLING 29.09.2020 Banebrydende legal tech-projekt skal optimere juridisk informationssøgning Nyt juridisk tech-projekt skal optimere informationssøgning og derved styrke retssikkerheden i det danske samfund til gavn for den enkelte dansker og det juridiske arbejde. Innovationsfonden har bevilliget 7,5 millioner…
Jobskifte 24.09.2020 Lektor i moderne kulturhistorie bliver ny prodekan Lektor og historiker Dorthe Gert Simonsen fra Saxo-Instituttet bliver ny prodekan for forskning og impact på HUM.
Coronavirus 08.09.2020 Topforsker og britisk COVID-19 ekspert slutter sig til KU fra Imperial College Den engelske forsker og sygdomsmodelleringsekspert Dr. Samir Bhatt begynder snart i en ny ansættelse på Københavns Universitet. På Imperial College har han været en nøgle ekspert i den britiske COVID-19 håndtering.