Madspild 26.09.2024 Privatøkonomien betyder mere end klimaet, når vi taler om madspild Et flertal af danskerne siger, at de er enige i, at det er vigtigt at reducere madspild for at beskytte klimaet. Men noget tyder på, at det ofte er pengepungen, der bestemmer, når det kommer til stykket. Det er en af…
Følelser 25.09.2024 Føler du skyld eller skam? Følelserne afslører hvor meget vi går op i miljøet Grønne valg om klima, miljø og bæredygtighed er i hverdagen påvirket af skyld -og skamfølelse, viser et nyt studie fra Københavns Universitet. Om man føler det ene eller det andet hænger sammen med hvor miljøbevidst, ma…
Bevilling 05.09.2024 Loppefrø, glas-pygmæfisk og humlebiflagermus: Forsker vil løse gåden om skrumpede dyr Loppefrøen er et af verdens mindste hvirveldyr på under en centimeter, men har stort set samme organer og funktioner som dyr der er 1000 gange større. Ekstrem formindskelse af kropsstørrelse ses overalt i naturen, men…
Fossil 30.08.2024 Myggeart opdaget i 40 millioner år gammelt rav er en sjælden perle En Vestjysk ravsamler fandt i 1960’erne et unikt myggefossil uden at vide det. Nu har forskere fra Københavns Universitet undersøgt det ca. 40 millioner år gamle rav, som indeholder det første fossil af en rovsvampemyg…
Bier 26.08.2024 Næsten erklæret uddød: Yderst sjælden bi genopdaget efter 50 år Et forskerhold fra Københavns Universitet har genopdaget den udryddelsestruede overdrevsvejbi i Jægerspris på Nordsjælland. Bien er sidst set i Danmark i 1973 og ville om få år være erklæret nationalt uddød. Fundet pege…
Planter 04.07.2024 Underjordisk anlæg er det første i Danmark: Nu kan forskere nærstudere planters rødder helt tæt på I en 24 meter lang tunnel under jorden kan forskere fra Københavns Universitet fremover komme i øjenhøjde med planters rødder. Rodtunnelen er den første og eneste af sin slags i Danmark og skal give forskerne mere viden…
NATUR 02.07.2024 Plettet toprovdyr er presset af grinende flokjæger – og det er vores skyld Leoparden, som i forvejen er i nedgang, taber konkurrencen til hyænen, når der er mennesker i nærheden. Og fordi vi mennesker æder os mere og mere ind på dyrenes territorier, er vi med til at forskubbe balancen i…
Bioplastik 18.06.2024 Forskere opfinder ”byg-plastik” som er 100 procent nedbrydeligt i naturen Et nyt materiale lavet af stivelse fra byg og fibre fra sukkerroer har set dagens lys på Københavns Universitet. Materialet er stærkt og bliver til kompost, hvis det havner i naturen. Forskerne bag håber at opfindelsen…
Kunstig intelligens 11.06.2024 AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020 Forskere fra Københavns Universitet har muligvis opdaget ny forklaring på de enorme skovbrande, der hærgede Californien i 2020. Ved at anvende AI på detaljerede luftfotos, har de skabt et unikt datasæt, der viser…
bæredygtige madvaner 04.06.2024 Avocadoer er ’slemme’, og veganere er latterlige: Sådan retfærdiggør vi at spise for meget kød De af os, som har svært ved at skære ned på kødet for klimaets skyld, har det med at undskylde eller retfærdiggøre os selv, når vi sidder i sociale sammenhænge. Og så har vi tendens til at udskamme veganere. Det tyder…
fødevarer 03.06.2024 Drivhuse fylder mere og mere af Jordens overflade Drivhusdyrkning boomer og optager samlet set et større og større areal af kloden – især i det globale syd. Ét land er altoverskyggende. Det afslører et nyt studie fra Københavns Universitet, som har kortlagt verdens…
Is og klima 30.05.2024 Lokalt lyspunkt blandt smeltende gletsjere: 2000 km is-kyst på Antarktis har været stabil i 85 år En hvalfangers glemte luftfotos fra 1937 har givet forskere fra Københavns Universitet det hidtil mest detaljerede billede af isens udvikling på Østantarktis. Resultatet viser at isen har været stabil og endda er vokset…
Skadedyrsbekæmpelse/grøn teknologi 27.05.2024 Håbet er lysegrønt, men gælder det også fremtidens insekticider? Det synes ubegribeligt, at op mod halvdelen af verdens fødevareafgrøder går tabt på grund af insekter – enten direkte eller indirekte via insektbårne plantesygdomme. Omvendt er det nemt at forstå, at vi derfor har et…
Planter 15.05.2024 Nu ved vi, hvad der får planters rødder til at vokse: Kan hjælpe os i fremtidige tørker Mekanisme kendt fra faste-trenden viser sig nu også at hjælpe planter med at vokse stærke rødder. Opdagelsen gjort af forskere fra Københavns Universitet giver svar på et længe ubesvaret spørgsmål og giver os en dybere…
grøn omstilling 26.04.2024 Vi skal være flexitarer: Skidtfisk og rogn kan gøre grønsagerne mindre kedelige Svaret på en grøn omstilling af vores kostvaner er ikke, at vi alle skal være vegetarer. En sund og mere realistisk løsning er derimod flexitar-kost, hvor det animalske kommer fra havet og giver umami-smag til de…
klima 17.04.2024 Verdens tundra udleder overraskende mere CO2, når det bliver varmere Når det bliver varmere, vil den arktiske tundra formentlig frigive 30% mere CO2, end den gør i dag. Og det er næsten fire gange mere, end hvad man tidligere har estimeret. Det viser et stort internationalt studie, som…
udvikling 11.04.2024 Økonom: Vi overser varer fra skoven for milliarder af kroner Vi kan ikke se skoven for bare træer. Skoven skaber mange andre naturprodukter end tømmer – produkter, som udgør værdier for hundredvis af milliarder. Men det er værdier, der undgår vores opmærksomhed, da produkterne er…
Landbrug 05.04.2024 ”Drop industri-landbrug”: Kæmpestudie fastslår at mennesker og miljø har bedst af varieret landbrug, men bundlinjen trives også Blandede dyrehold og afgrøder, blomsterstriber og naturområder, vand- og jordforbedringer og meget andet: Nyt globalt kæmpestudie ledt af Københavns Universitet sammen med Hohenheim Universitet har undersøgt effekten af…
kunstig intelligens 03.04.2024 Forskere viser vejen: AI-modeller behøver ikke at sluge SÅ meget strøm Udviklingen af AI-modeller er en overset klimasynder. Forskere fra Københavns Universitet har lavet en opskriftsbog over AI-modeller, der kan yde det samme, men bruger meget mindre energi. Energiforbruget og…
Grøn data 26.03.2024 Det er klima-dyrt at opbevare sundhedsdata. Så i fremtiden skal vi måske kode det ind i DNA Store mængder data kræver store mængder energi, både når det skal analyseres og opbevares. I fremtiden skal vi måske opbevare vores data på en helt anden måde, siger professor.