Kvanteforskning 28.09.2023 10 millioner kroner til nye kvantevirksomheder Københavns Universitetet investerer risikovillig kapital, for at flere nye kvantevirksomheder kan se dagens lys. Universitetets forskere får dermed bedre mulighed for at etablere egne firmaer.
VIDEREUDDANNELSE 27.09.2023 En tur på skolebænken sender løn og humør i vejret efter arbejdsskader Økonomer: Ikke alene kan arbejdsskadedes løn stige betragteligt, når de kommer tilbage i job med videreuddannelse i bagagen. Samfundet vinder også økonomisk ved at videreuddanne ulykkesramte mennesker.
Iværksætteri 08.09.2023 Københavns Universitet åbner dørene for iværksætteri Alle studerende og forskere på Københavns Universitet får nu adgang til højtkvalificeret støtte, hvis de vil skabe deres egen virksomhed. Med et nyt samarbejde med en af Danmarks førende startup-acceleratorer,…
kønsbias 24.08.2023 Talent er noget som mandlige studerende har I naturvidenskab betragter man talentfulde studerende som dem, der stiller skæve spørgsmål, er selvsikre og legesyge. Det er et ’snydespil’, hvor det er de i forvejen privilegerede, der vinder. Og de er oftest mænd,…
Kvanteuddannelse 17.08.2023 Københavns Universitet får et kvanteteknologisk træningslaboratorium Med en bevilling på 49,5 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal bliver det muligt at etablere et nyt træningslaboratorium i kvanteteknologi ved Niels Bohr Institute…
bæredygtighed 04.08.2023 Hjortetakssalt og ”bagning” ved 160 grader løser et kæmpe miljøproblem Polyester er den næstmest brugte type tekstil i verden og en stor miljøsynder, især fordi langt det meste stof ikke bliver genanvendt. Stoffet, der er en blanding af plastik og bomuld, har været svært for industrien at…
Optag 2023 28.07.2023 Københavns Universitet siger velkommen til 7.180 nye studerende og en ny uddannelse Ved midnat 28. juli tikkede en besked ind til 7.180 ansøgere om, at de har fået plads på en bacheloruddannelse på Københavns Universitet i 2023.
NY PRODEKAN 22.06.2023 Universitetet skal skille sig ud med det unikke fysiske møde Uddannelsesområdet bliver disrupted i de kommende 10 år, og det stiller store krav til universiteternes uddannelser, siger professor Andreas de Neergaard, som fra 1. september 2023 tiltræder som prodekan for uddannelse…
Navne 19.06.2023 Ny prodekan på SCIENCE på Københavns Universitet Professor Jesper Wengel er både højt profileret forsker, opfinder og virksomhedsejer. Fra 1. september 2023 er han også ny prodekan for Innovation og Samfundsrelationer på SCIENCE - Det Natur og Biovidenskabelige…
kvantematematik 11.05.2023 Top-matematiker vil løse gåden om en million kvantepartikler En af Europas bedste matematikere – professor Søren Fournais fra Københavns Universitet – har nu dedikeret de næste fem år til at prøve at forstå et mystisk kvantefænomen gennem utrolig komplekse ligninger. Den mission…
Formidlingspris 09.05.2023 Spaghetti-armet æggehoved vil flytte folk med fakta Hans Henrik Bruun er en særdeles aktiv fornuftens stemme i den offentlige samtale om vores danske natur nu og i fremtiden. Her møder han ofte stærke følelser med fakta. Årets modtager af SCIENCE’ formidlingspris mener…
Innovation 26.04.2023 KU får innovationsstrategi Københavns Universitet er et af Europas førende universiteter, når man måler på forskning. Nu vil universitetet udvikle flere af de gode idéer og realisere dem i praksis, så de kommer samfundet endnu mere til gavn. Det…
SUNDHED 12.04.2023 Københavns Universitet investerer i udvikling af lægemidler fra sundhedsfremmende tarmbakterier Københavns Universitet bliver det første danske universitet, der investerer i en virksomhed baseret på egen forskning i unikt samarbejde med en venturefond. Det sker, når virksomheden GutCRINE ApS modtager en indledende…
Bæredygtighed 12.04.2023 Nu skal tømrerne lære at bygge med halm og hamp De næste tre år skal tømrerlærlinge på landets erhvervsskoler undervises i nye bæredygtige og klimavenlige byggemetoder i et nyt projekt ledet af Københavns Universitet, der skal accelerere den grønne omstilling i…
Centeråbning 08.02.2023 Nyt forskningscenter skal styrke kunstens rolle i samfundet Nyt center skal undersøge kunstens samfundsmæssige rolle i både aktuelt og historisk perspektiv. Ambitionen er at øge og styrke dialogen mellem forskere og praktikere, der skaber ny viden om kunst. Mikkel Bogh, der…
Sonningprisen 18.01.2023 Grænsesøgende performancekunstner modtager Sonningprisen Kroppen og blikket er omdrejningspunktet for den serbiske performancekunstner Marina Abramović, som også bliver kaldt ”the godmother of performance art”. Hun er kendt for at bruge sig selv og sin krop og for at inddrage…
Grøn omstilling 03.01.2023 Bæredygtige laboratorier skåner klimaet og sparer penge Mere end 1.200 forskere og laboranter er med i et nyt program, som har gjort KU’s laboratorier mere bæredygtige. Det gavner klimaet og skaber grønne forskningsmiljøer.
Ansættelse 01.12.2022 Ny vicedirektør skal styrke innovation og erhvervssamarbejdet Københavns Universitet ansætter Andreas Blohm Graversen som ny vicedirektør for innovation og erhvervssamarbejde.
Top 5 01.12.2022 Her er årets mest læste forskningshistorier Fra hård styrketræning til grøn omstilling. Vi har samlet årets fem mest læste forskningsnyheder på Københavns Universitet.
grundforskning i verdensklasse 25.10.2022 Forskning i Grønlands ældste is og Universets tunge stjerner får kæmpe EU-bevillinger Hvornår var Grønland egentlig grøn? Og hvordan laver Universet guld, platin og uran? Disse store spørgsmål har forskere fra Københavns Universitet netop fået 85 millioner kroner til at svare på. Den prestigefulde og…
Kemi 05.10.2022 Professor fra Københavns Universitet vinder Nobelprisen i kemi Morten Meldal, professor ved Kemisk Institut, har i dag modtaget Nobelprisen i kemi for sit banebrydende arbejde med såkaldt klik-kemi. En kemisk reaktion, der på enkel vis har gjort det muligt at ”lime” molekyler…
SNYD 20.09.2022 Slettet data og plagiat: Gymnasieelever ved ikke, hvornår de bryder regler Elever på gymnasieniveau forstår ikke, hvornår de bryder akademiske normer, viser studie. Vi skal gentænke vores ide om den snydende elev, mener forsker.
award 06.09.2022 Årets underviser: En levende legende i glitterjakke og gladiatordragt He is a living legend in his department – known to occasionally sport a gladiator costume or sequin jacket and electric guitar. Not a speck of dust has settled on this epic lecturer after 38 years of teaching. To the…
bevilling 01.09.2022 Nyt nordisk humanistisk center skal skabe nye forståelser af verdens samfundsudfordringer Ved hjælp af en donation fra Den A.P. Møllerske Støttefond etablerer Københavns Universitet og Syddansk Universitet et nyt forskningscenter – Nordic Humanities Center for Challenge-Based Inquiry. Centeret skal med afsæt…
undervisningspris 29.08.2022 Bente Kiens er forskeren, der oprigtigt ser det som et privilegium at undervise Professor Bente Kiens modtager Uddannelses- og Forskningsministeriets Undervisningspris 2022 og hædres for sit ekstraordinære bidrag til at udvikle nytænkende undervisning, der gennem mange år har skabt stort engagement…